Пожарът на българо-гръцката граница се е разрастнал на фронт от

...
Пожарът на българо-гръцката граница се е разрастнал на фронт от
Коментари Харесай

Пожарът на българо-гръцката граница се разрастна на фронт от 20 км

Пожарът на българо-гръцката граница се е разрастнал на фронт от 20 километра, съобщи. Най-сериозна е била обстановката под връх Свети Илия. Първата задача на военния хеликоптер бе да облива региона с вода. На терен са помагали спасители с пожарни коли.

До вечерта пожарът би трябвало да бъде заварден от всички страни, сподели основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (ГДПБЗН). На място той се срещна с ситуацията. Каза, че засегнатата повърхност е голяма. " Организацията, която е основана, е вярна и напъните на повече от 280 индивида дават резултат. Все още пожарът не е толкоз ясно забележим, тъй като продължава димът, само че с тези старания се надявам до няколко дни да приключим тук активността си, заради което е значимо да не отслабват напъните ", съобщи комисар Николов.

Той обясни, че повода пожарът да навлезе от гръцка на наша територия е южният вятър в последните дни. Координацията сред България и Гърция е добра, не се постанова гръцки самолети да гасят у нас поради несъответствуващия релеф.

В момента няма интензивно разгръщане на площта на пожара. През нощта по направените просеки ще дежурят сред 20 и 25 индивида с коли.

" Оптимист съм, че до края на деня пожарът ще бъде затворен по периметъра, което не значи, че ще бъде угасен. Според мен прогнозата е: до първия дъжд на терен ще има хора . Разстановката и на следващия ден остава, както през днешния ден, със сили на пожарна, горски, доброволци и военни, ловни дружинки ", изясни основен комисар Николов.

И на следващия ден разполагаем ще бъде хеликоптерът, който през днешния ден се включи в гасенето. По думите но шефа на пожарната все още не са нужни спомагателни сили , само че всяка помощ е добре пристигнала.

Главният комисар също по този начин означи, че 1100 пожара са зародили у нас единствено за седмица. Най-тежко към този момент остава край границата с Гърция.

" Вчера в късния следобяд там имаше сериозен дъжд, който им оказа помощ, само че сътрудниците са горе, на високото, и дежурят. Поддържаме връзка с тях и през оперативните центрове в столицата ", сподели още основен комисар Николай Николов.

Днес в битката с огъня се включиха летателна техника и близо 300 индивида. Сред тях бяха пожарникари, горски чиновници, военни, доброволци и ловци.

Борбата с огнената буря продължава към този момент седмица на територията на България, а от гръцка страна - повече от две.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР