/Поглед.ифо/ След като осигури стабилен икономически растеж на Китай, социална

...
/Поглед.ифо/ След като осигури стабилен икономически растеж на Китай, социална
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: Новият поход на китайската цивилизация

/Поглед.ифо/ След като обезпечи постоянен стопански напредък на Китай, обществена непоклатимост и нараснала роля в международното ръководство, Китайската комунистическа партия сложи нова стратегическа цел, този път в духовния живот: „ Да се построи велика мощ със мощна просвета и да се образува съвременна цивилизация на китайска нация “. Така тази задача беше дефинирана от президента Си Цзинпин във встъпителната му тирада по време на визитата му на 2 юни тази година първо в Националния списък за изявления и просвета, а по-късно и в Академията за китайска история.

Придружен от други партийни водачи, светила на историческата просвета и археологията, президентът Си прегледа с автентичен интерес античните ръкописи, изслуша обясненията на специалистите. Последва симпозиум за запазване и развиване на културното завещание, на който имаше встъпително слово. Си Цзинпин прикани, „ до момента в който сте в нова насочна точка, продължете да насърчавате културния разцвет, да изградите велика мощ със мощна просвета и да оформите актуалната цивилизация на китайската нация “. Прилагането на дълготрайния проект за „ Великото подмладяване на китайската нация “, който е в ход от 2012 година по проекта на Си Цзинпин, би трябвало да се основава на солидна основа, за предпочитане вековна. Затова той акцентира „ значимостта на провеждането на проучвания и даването на тълкования на произхода на китайската цивилизация “. Си Цзинпин уточни, че китайската цивилизация има дълга и непрекъсната история, датираща от антични времена. Според него „ цялостното и задълбочено схващане на тази история е от значително значение за по-доброто поощряване на креативната промяна и новаторското развиване на брилянтните обичаи на китайската просвета, както и за построяването на съвременна цивилизация на китайската нация. Необходимо е „ от потомство на потомство да се предават традициите на китайската цивилизация, единствената непрекъсната международна цивилизация “.

Сред главните обичаи „ основният китаец на планетата “ акцентира предприемчивостта, миролюбието и приобщаването, което значи хармоничното общуване на разнообразни религиозни вярвания в Китай, както и отворен светоглед към разнообразни международни цивилизации. Тези съществени характерности на китайската цивилизация дефинират и нейното бъдеще. „ Китайският народ би трябвало да следва личния си път, а предприемчивият дух на китайския народ дефинира нововъведенията “, сподели Си Цзинпин.

От речта му следва, че е решено да се сложи 5000-годишната история на китайската цивилизация в услуга освен на сегашното, само че и на бъдещето на Поднебесната. „ Докато е в тази нова историческа насочна точка, Китай би трябвало да поддържа мощна религия в цената на своята просвета и да продължи да следва личния си път и да развива китайския опит, с цел да сътвори китайска доктрина, с цел да реализира интелектуална самостоятелност и самодостатъчност. “

„ Новата насочна точка “ се отнася до „ Новия поход “, който, според решението на 20-ия конгрес на КПК (октомври 2022 г.), размени „ Новата епоха “, първото десетилетие от управлението на Си Цзинпин. Самото название " Нов поход " има за цел да напомни Великия поход на комунистическите отряди под управлението на Мао Цзедун в средата на 30-те години на предишния век. През последните месеци тази политическа структура беше наситена с редица теоретични нововъведения. Сред тях са „ китайска рационализация “, „ световна сигурност “, „ световна цивилизация “ и други.

Духовният вакум ” би трябвало да се запълни

Създавайки носещите структури на идващия стадий от „ Китайската фантазия “, наименуван „ Нов поход “, неговият проектант нямаше по какъв начин да не намерения за нейното идейно наличие. Запълването на духовния вакум в китайското общество, образувал се през последните десетилетия, става приоритет за него. Великата пролетарска културна гражданска война (1966–1976) е съдбовен удар върху обичайните морални полезности. Бяха унищожени освен монументи на изкуството и архитектурата, само че и издълбани хуманните правила на учението на Конфуций, разгласен за „ подправен преподавател “. С началото на политиката на Дън Сяопин за промени и неприкритост (1978 г.) лозунгът „ Стани богат! “ се трансформира в съществена насочна точка в публичния живот за няколко десетилетия. Стремежът към облага непременно се трансформира за няколко генерации в съществена настройка в живота. Интересът към литературата и изкуството спада внезапно, престижът на учените и учението понижа. Масовият приток на капитали и технологии от западните страни неизбежно беше съпроводен от заимстване на моралните правила и държание на демократичния капитализъм. Притокът на всеобща просвета от Тайван, Хонконг и други райони на „ Голям Китай “ способства за изместването на високи мостри на обичайната просвета и нравственос. В същото време разочарованието от правилата на социализма продължава, приемайки формата на безредици и даже протести. Ръководството на Комунистическата партия видя заплахата от " нравствен вакум ". На високо равнище нееднократно се вземаха решения за битка с буржоазния демократизъм. Преобладаването на либерално-капиталистическата „ база “ в обществото обаче направи опитите за смяна на настроенията в „ надстройката “ неефективни.

Намерението да се запълни духовният вакум с обичайни и социалистически полезности стартира да се демонстрира в политиката на Си Цзинпин от първите дни на неговото управление на ККП. Неслучайно той избра Националния музей за място на прокламирането на „ китайската фантазия за великото подмладяване на китайската нация “. На 29 ноември 2012 година новият общоприет секретар, дружно с други висши водачи на ККП, посетиха изложбата „ Пътят на прераждането “, която разказваше за историята на настъплението на Запада след опиумните войни и ролята на Комунистическата партия в намирането на излаз от цивилизационната невъзможност.

На този декор тогава прозвуча главната теза на „ основния болшевик “, който с право трябваше да стане и „ основния китаец на планетата “. Той съобщи: „ Безкрайната битка, която продължава след опиумните войни в продължение на 170 години, отвори блестящи вероятности за огромното подмладяване на китайската нация. В момента, както в никакъв случай до момента в историята, сме покрай реализирането на нашата цел за огромното подмладяване на китайската нация и повече от всеки път сме уверени в способността си да реализираме тази цел. Тези думи се повтарят и до през днешния ден в най-важните документи на комунистическата партия, трансформирайки се в самобитна мантра. Накратко се назовава " Китайска фантазия ". Именно тя беше призвана да запълни духовния вакум от предходните десетилетия. Основната духовна нужда на всеки китаец трябваше да бъде да преодолее униженията от предишните епохи, да възроди доверието в присъщата стойност на китайската просвета и да възвърне достойното място на китайската цивилизация в света.

Три източника и три съставния елемент на " китайската фантазия "

Излишно е да споделям, че водачът на Комунистическата партия счита достиженията на " китаизирания марксизъм " за значителен съставен елемент на " китайската фантазия ". Той не отхвърля концепциите на Мао Цзедун и теоретичните проучвания на Дън Сяопин, Дзян Дзямин и Ху Дзинтао.

Друг съставен елемент са патриотичните, националистически хрумвания на революционерите от поколението на Сун Ятсен, които през 1911 година смъкват съвсем тривековното ръководство на манджурската династия Цин и сътвориха Република Китай и първата ръководеща партия, “Гоминдан ”. Национализъм, народна власт и национално благоденствие – тези правила на Сун Ятсен са ясно забележими в политическите изявления и практическите дейности на архитекта на „ Китайската фантазия ”. По думите на Си Цзинпин: „ Да вземеш ориста на нацията в свои ръце и да бъдеш горделив китаец, който е уважаван и почитан на всички места, е задачата, преследвана от синовете и дъщерите на китайската нация от актуалната история. Осъществяването на огромното подмладяване на китайската нация, постигането на мощта и просперитета на страната, националния напредък и щастието на хората са най-съкровените желания на Сун Ятсен, китайските комунисти и целия китайски народ от актуалната история.

Третият съставен елемент на „ китайската фантазия “ беше наследството на Конфуций, „ учителят на 10 хиляди генерации “. Още в първите си обществени речи Си Цзинпин стартира да го цитира по-често от Мао Цзедун или античните философи: Мън Дзъ, Шан Ян, Гуа Дзъ. В послание към младежта на 4 май 2014 година той означи, че в продължение на няколко хилядолетия китайците са построили специфична система от полезности. Си Цзинпин изброи тези полезности в 17 конфуциански цитата: „ Народът е основата на страната “, „ Природата и индивидът са едно “, „ Да се реализира единодушие при съществуване на различия “, „ Както небесните тела се движат без прекъсване, по този начин и благородният човек би трябвало непрекъснато да се усъвършенства “, „ Когато се ползват приетите от обществото правила, Поднебесната империя става социална благосъстоятелност ", " Всеки човек е виновен за ориста на страната ", " Благородният мисли за дълга ", " Благородният е спокоен в душата си ", „ Благородният счита справедливостта за най-важното във всички въпроси “, Думата би трябвало да е вярна, и делото уверено “, „ Човек, на който не може да се има вяра, не става за нищо “, „ Високо моралният не е самичък - постоянно ще има поддръжници ”, “Благородният постоянно обича другите хора ”, “Помагай на другите в положителни каузи ”, “Не прави на другите това, което не желаеш за себе си ”, “Бъди в другарски връзки с всички, оказвайте взаимопомощ при отбраната на територията и наблюдението на врага ”, „ Уважавай старейшините си, както и възрастните хора, грижи се за децата си, както и за децата на другите хора ”, „ Идвайте на помощ в сложни времена ”, „ Да не се опасяваме от бедността, а да се опасяваме от неравенството ”.

Си Цзинпин акцентира специфичното си отношение към Конфуций и неговото обучение, като направи няколко пътувания до родината на философа в град Куфу в провинция Шандун. През предишните епохи императорите на всички китайски и даже некитайски (джурченски, монголски, манджурски) династии са правили многодневни тържествени поклонения в Куфу. Там са непокътнати имението на Конфуций, неговата надгробна могила в най-голямото фамилно гробище в света, както и храмът на Конфуций, напомнящ мащаба и лукса на павилионите на Императорския замък. Нито Мао Цзедун, нито други водачи на КПК и КНР, нито в служебно, нито в персонално качество, в никакъв случай не са посещавали тези свещени за всички китайци места.

Си Цзинпин направи презентация на интернационалната конференция на откривателите на учението на Конфуций и в това време там се организира 5-ият конгрес на Международната конфуцианска асоциация. Основната концепция на отчета беше приемствеността на проблемите на мира и развиването в учението на Конфуций и в интелектуалния боеприпас на китайските комунисти. „ Именно Комунистическата партия е правоприемник и последовател на полезностите на духовния свят на Китай, които са надълбоко вкоренени в плодородната дебелина на обичайна просвета “, акцентира ръководителят на китайските комунисти.

Си Цзинпин още веднъж се поклони пред скромния гроб на философа през 2018 година Откриването на нов величествен музей беше планувано да съвпадне с идването на Си. 700 хиляди експоната са ситуирани в удобни зали с най-модерно съоръжение. В Китай са непокътнати повече от хиляда обекта на конфуцианското културно завещание, в това число 327 настоящи храма и 144 академии за проучване на творбите на мъдреца. Заслужава да се означи, че през 2020 година в 162 страни по света са работили 650 института “Конфуций ”, които дават на локалните поданици основите на езика и културата на Поднебесната.

Инженер-химик по обучение, само че хуманист по мислене, Си Цзинпин неведнъж е проявявал откровен интерес към духовното завещание на Поднебесната. Този интерес не се лимитира до непрекъснатото цитиране на Конфуций и други мислители от предишното в речи и документи. Китайските интелектуалци и задграничните специалисти по Китай бяха надълбоко впечатлени от пътуването му до Инсю, родното място на китайските писмени знаци. На 29 октомври 2022 година, по време на инспекционна обиколка в провинция Хънан, Си Цзинпин направи „ пътешестване във времето “, с цел да види подземния музей на „ цзягувен “ – гадателски надписи върху черупки на костенурки и скотски кости. В северозападните околности на град Анян са руините на късната столица на династията Шан (1600-1046 година пр.н.е.). Си Дзинпин се спусна няколко метра във вътрешността във вековния културен слой, където действа музеят. Там той изследва античните гадателски надписи върху черупки на костенурки, които стават източници на йероглифно писане. Председателят посочи, че китайската цивилизация с най-дългата си непрекъсната история в света е формирала великата китайска нация. Тази нация ще продължи да бъде велика и в бъдеще, акцентира той: „ Трябва да укрепим нашата културна убеденост, да укрепим нашето самочувствие и горделивост, че сме китайци “.

Старите писмени знаци ще бъдат потребни в " Новия поход "

Характерно е, че визитата на Музея на античните писмени знаци се организира паралелно с пътуването до град Янан в прилежащата провинция Шанси. В продължение на няколко години (1934-1946) той е бил " столицата " на специфичния район на Китай, който е бил под контрола на комунистическата партия. Мао Цзедун, Джу Де, Джоу Енлай и други водачи на Комунистическата партия са живели и работили в пещерите на Янан, които са достигнали провинция Шанси след цяла година борби и скитничество из планините и горите на отдалечени региони на Китай. Този храбър интервал в историята на ККП е прочут като „ Дългия поход “. Неслучайно новият стадий от осъществяването на дълготрайния проект „ Китайска фантазия “, който стартира след 20-ия конгрес на КПК (16–22 октомври 2022 г.), беше наименуван „ Нов поход “. Пристигането на Си Цзинпин безусловно седмица след края на конгреса на светите за комунистите места беше надълбоко алегорично. Посещението на музея на йероглифите беше също толкоз алегорично.

Вярата в хармонията на китайския марксизъм и традициите на китайската просвета е присъща за Си Цзинпин. Докато посещаваше Националния списък за изявления и просвета и Академията за китайска история през юни тази година, той сподели: „ Въпреки другия културен генезис, марксизмът и красивата обичайната китайска просвета са значително съвместими един с различен. “ Той акцентира: „ Комбинирането на главните правила на марксизма със характерните действителности на Китай и най-хубавите обичаи на китайската просвета е пътят, който би трябвало да следваме, с цел да изследваме и развиваме социализма с китайски характерности, учреден на китайската цивилизация, която съществува повече от 5000 години. Тази интеграция е най-важният инструмент за триумф на партията “.

Планът „ Китайска фантазия ” стартира да се построява през 2012 година върху историческата основа на „ новата история ” с нейния културен слой от 170 години. В Китай интервалът на „ модерната история “ стартира със събитията от Опиумните войни (1840-1842 и 1856-1860). Беше належащо да се активизира патриотичната сила на китайците, с цел да се извърши задачата за „ огромно подмладяване на китайската нация “, като в същото време се запълва духовния вакум. След десетилетие на триумфи и победи става явна необратимостта на придвижването към основаването на „ богата и мощна, демократична и цивилизована, хармонична и съвременна социалистическа страна ”. Време е да се продължи напред.

Величествената " пагода " на Средното царство през последното десетилетие е надградена с нов етаж. Следващият пласт изисква още по-здрава основа. Тази основа ще бъде 5000-годишната китайска цивилизация. Пред очите ни тя потегля на „ Нов поход “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР