Поевтиняването на еврото е шанс за българския износ. Това заяви

...
Поевтиняването на еврото е шанс за българския износ. Това заяви
Коментари Харесай

Спас Стамболски: Поевтиняването на еврото може да стимулира българския износ

Поевтиняването на еврото е късмет за българския експорт. Това съобщи пред bTV основният редактор на businessnovinite.bg Спас Стамболски.

В сряда единната валута за първи път през последните 20 години стана по-евтина от $ при курс 0.9998 EUR/USD. Вчерашните придвижвания на валутния пазар бяха ускорени от данните за равнището на инфлация в Съединени американски щати, която продължи да се повишава и през юни. Данните на статистическото бюро във Вашингтон демонстрираха, че показателят на потребителските цени е повишен с 9,1% за година при упования на пазара за скок от 8,8%, движен от рекордния растеж на енергийните първични материали.

Данните работят в поддръжка на $, тъй като пазарът чака Федералният запас на Съединени американски щати да предприеме спомагателни дейности против инфлацията, а точно повишение на главната рента, която от началото на годината към този момент се увеличи от диапазона 0-0,25 до 1,5 - 1,75%. Повишаването на лихвените проценти прави доларът по-привлекателна инвестиция и това води до растеж на курса му по отношение на останалите валути.

Така стоките създадени в еврозоната и в страните имащи корав курс на своята валута по отношение на европейската, какъвто е казусът на България могат да се възползват от преимуществото, което им дава по-ниската стойност на еврото. Това точно е опцията да изнасят своята продукция на релативно по-евтини цени на най-големия пазар в света, какъвто е американския.
За първите пет месеца по предварителни данни страната ни е изнесла над 700 млн. лева, към Съединени американски щати, като само износът ни(освен този към страни от ЕС) към Турция е по-голям, който е в размер на 2,2 милиарда лева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР