Поетеса, изобретател и бизнесдама Аманда Теодосия Джоунс научава от първа

...
Поетеса, изобретател и бизнесдама Аманда Теодосия Джоунс научава от първа
Коментари Харесай

За консервите в дома си благодарете на Аманда Джоунс

Поетеса, откривател и бизнесдама Аманда Теодосия Джоунс научава от първа ръка какъв брой е мъчно да си жена бизнесмен в Америка през 19 век. През своята кариера тя прави открития в полето на сигурността на храните, както и в други области, като в хода на откритията си прави и над 10 патента.

Романтична душа със мощно възприятие за предопределение, през 1869 се мести импулсивно в Чикаго, където работи като редактор и продължава да написа. Там също по този начин се сприятелява с Джонатан Андрюс, лекар с достоен тип, който Джоус по-късно ще опише в автобиографията си като „ здрав, белокос и на междинна възраст “. Той е покровител на нетрадиционните способи на лекуване и има вяра, че любовта продължава и след гибелта – Джоунс незабавно приема вижданията му. В продължение на 5 години той я лекува с по този начин наречените въздушни бани, където пациентът прекарва 2 часа в добре затоплен котел с въздух под налягане. Аманда споделя, че тази терапия й дава страхотна сила, само че след няколко години доктор Андрюс става още по-смел във вижданията си и я напуща, с цел да се посвети на колонизирането на Марс.

Днес бурканите и консервите са нещо всекидневно, само че по това време процесите по запазването на храна са били към момента мощно непознати и постоянно съмнителни. Сериозен скок, несъмнено, прави Луи Пастьор през 1864, когато открива пастьоризацията. Тя обаче постанова предварителното готвене на храната напряко в консервата, което от време на време отнемало 6 часа и постоянно съсипвало вкусовите качества на блюдото.

 amanda-jones-patent

Патентният документ на Аманда Джоунс

Джоунс не е затваряла даже един плод през живота си, само че неочакваното ентусиазъм я кара да измисли специфична техника, която прави този развой доста елементарен и не изисква авансово готвене. Отново в автобиографията си тя написа: „ Въздухът би трябвало да бъде изваден от съда и да бъде заместен с течност, която също не би трябвало да съдържа въздух – сироп от захар и вода или сок от плода. “

Изобретяването е едно на ръка, само че придобиването на права върху процеса е напълно друго начинание. Тя едва познава законите и по тази причина нейна другар, арбитър Евелин, й оказва помощ да се спави с документите. В последна сметка тя държи 5 патента за консервиране на разнообразни видове храна.

След триумфа си Джоус прави и няколко усъвършенствания в маслените горелки, които също патентова. Тя има общо 12 патента, което е мощно нетипично за една жена по това време. До 1850, когато Аманда е 15-годишна, единствено 35 дами в историята на Съединени американски щати са получавали патент. Подобна остава нормата и до през днешния ден – към 2010 дамите имат към 20% от всички патенти в страната.

Както Джоунс, арбитър Евелин също е удобен мечтател. Освен че й оказва помощ по юридическите въпроси, той е и съавтор на „ Crusade Documents “, където се обрисува утопична колония като описанието на администрацията й е в страховит подробност. По-късно обаче нейн прочут на име Уилям Ливингстън Брауни взима работата им, отпечатва я като „ The American Crusade “ и отбелязва себе си като създател.

 Canned_food_factory_1898

Фабрика за консервиране на храна, 1898

Тя твърди, че вдъхновението за „ Crusade Documents “ идва по време на един от многото сеансите, по време на които приказва с мъртвите. Интереса й в тази посока се появява след гибелта на брат й, който умира ненадейно, до момента в който е на учебно заведение, а Аманда би трябвало да се погрижи за погребението му.

През втората половина на 19 век се появяват така наречен Уиджа дъски (Ouija Board), което в допълнение дава очаквания на мнозина, че могат да приказват с мъртвите и прави този вид спиритуални занимания съвременни. Сър Артър Конан Дойл е един от тези мнозина. Джоунс споделя, че дължи триумфа си точно на връзката с умрелите: „ Духовете могат да разчистят мъглата пред нас, само че единствено нашите очи могат да видят! “

Някои спекулират, че Аманда Джоунс може би е имала раздвояване (или повече) на личността. Но тя не е единствената жена, която акцентира духовете като главен подстрекател на изобретателността си. Елизабет Хоукинс, да вземем за пример, получава „ привидение “ за средство, което се поставя на печката и прави печенето по-лесно. Тя го патентова през 1867 откакто го показва пред комисията като въодушевено от небесата, а брачният партньор й е очевидец. Елизабет Бърнс пък измисля нов химикал за по-лесно преправяне на златото по време на Златната тресчица в Калифорния. На нея помога мъртвият й брат.

Възможно е по това време възприятието на ентусиазъм да се е обяснявало като връзка с отвъдното поради неналичието на знания в региона на човешката логика на психиката. Джоунс с нейният забавен микс от деловитост и нематериалност, сигурно оставя своя отпечатък върху човешката история. През 1890 тя основава Женската компания по консервиране, където съвсем всички чиновници са дами, а акциите й целеустремено се поддържат евтини, с цел да бъдат налични за повече дами. Срещу желанието на Джоунс обаче, бордът на шефовете продават половината от компанията на мъже вложители, които преувеличават облагите й, с цел да препродадат акциите. Аманда търси основния прокурор на Съединени американски щати, само че това кара вложителите да я изгонят от личната й компания и да продължат с практиката си. 3 години по-късно Женската компания по консервиране банкрутира и се разпада.

За сметка на това обаче изобретението й е живо и до през днешния ден.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР