Подводният интернет кабел на Meta ще бъде дълъг 7121 км(снимка:

...
Подводният интернет кабел на Meta ще бъде дълъг 7121 км(снимка:
Коментари Харесай

Meta планира 480Tbps подводен кабел между САЩ и Европа


Подводният интернет кабел на Meta ще бъде дълъг 7121 км
(снимка: CC0 Public Domain)

Компанията Edge Cable Holdings, благосъстоятелност на Meta, е подала молба до Федералната комисия по връзки на Съединени американски щати (FCC) за полагане на нов подводен интернет кабел. Проектът, наименуван Anjana, планува създаване на високоскоростна линия, която ще свър же Северна Испания с източното крайбрежие на Съединените щати.

Дължината на кабела ще бъде 7121 км, заяви Datacenter Dynamics. Той ще се простира от кабелната станция DC Blox (CLS) в Миртъл Бийч (Южна Каролина, САЩ) до нова станция в Сантандер (автономна област Кантабрия, Испания), благосъстоятелност на Telxius.

Кабелът е планиран от експерти на NEC за пропускателна дарба до 480 Tbps по 24 двойки нишки. Полагането би трябвало да стартира през август 2023 година, а стартирането в употреба е планувано за четвъртото тримесечие на 2024 година
още по темата
Това ще бъде най-бързата в света океанска подводна интернет линия. Към днешна дата рекордьорът се държи от подводния интернет кабел Гугъл Grace Hopper, положен сред Съединени американски щати и Европа – той има пропускателна дарба от 350 Tbps.

На къси дистанции обаче могат да се реализиран по-високи с порядък скорости – по този начин напремер, 110-километровият кабел Olisipo ще има пропускателна дарба 4,3 Pbps.

Никой от членовете на плана Anjana не е направил публични изказвания по отношение на проектите за полагане на кабела. По-рано NEC разгласи, че има намерение да създаде за Meta 24-чифтов 500 Tbps кабел сред Европа и Съединени американски щати, само че не уточни нито името на системата, нито съответният маршрут.

В момента няма кабелни станции в Сантандер. Telxius ръководи такава точка в Сопелан (източно от Сантандер), която свързва кабелите Meta/Microsft MAREA и Гугъл Grace Hopper.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР