Подводните центрове за данни имат много предимства, доказа Microsoft(снимка: Microsoft

...
Подводните центрове за данни имат много предимства, доказа Microsoft(снимка: Microsoft
Коментари Харесай

Microsoft спуска центровете за данни под вода


Подводните центрове за данни имат доста преимущества, потвърди Microsoft
(снимка: Microsoft видео)

Идеята за подводен център за данни е работеща, разгласи Microsoft след сполучлив опит, почнал преди две години. През 2018 година компанията потопи цялостен дейта център до дъното на Шотландско море – 864 сървъра и 27,6 петабайта сторидж останаха на дълбочина 36 метра.

На пръв взор концепцията за слагане на сървъри на дъното на океана може да наподобява странна, само че екипът на Microsoft Project Natick допуска, че това ще докара до по-надеждни и енергийно- ефикасни центрове за данни.

На сушата центровете за данни са податливи на разяждане, заради изобилието от О2 и високата мокрота, а също по този начин страдат от промени в температурата. Но водоустойчива капсула със система за надзор на температурата основава доста по-малко проблеми.
още по тематиката
Идеята на компанията е такива центрове за данни да бъдат разполагани бързо наоколо до крайбрежия в региони, където са нужни.

Подводните сървъри имат доста преимущества. Microsoft споделя, че броят на спиранията на подводните центрове за данни е единствено една осма от спиранията на наземните дейта центрове. Това е изключително значима, поради сложността на обслужване на неработещ сървър на дъното на океана.

Следващата стъпка на компанията от Редмънд ще бъде проява на евакуиране на подводен център за данни от дъното на океана и по-нататъшната му обработка.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР