Подобряват работата на главния мозъкМожем да ги ядем всеки денПо-рано

...
Подобряват работата на главния мозъкМожем да ги ядем всеки денПо-рано
Коментари Харесай

Яйцата повишават имунитета

Подобряват работата на основния мозък
Можем да ги ядем всеки ден

По-рано интернационалната научна общественост беше срещу честата консумация на кокоши яйца, само че последни проучвания демонстрират, че яденето им всеки ден е потребно за нашето здраве.

Яйцата се смятаха за рискови и нездравословни заради високото наличие на холестерол - 186 грама в едно приблизително огромно яйце.

Изминаха години и учените организираха задоволително проучвания, с цел да разгласят изгодите от белтъка и жълтъка за човешкото тяло. Американската кардиологична асоциация (AHA) преразгледа своите диетични рекомендации и разреши на възрастните да ядат по едно яйце всеки ден без щета за здравето.

Суперпродукт

Наред с млякото, яйцата съдържат протеини с най-висока биологична стойност. Едно яйце съдържа единствено 75 калории, само че има 7 грама първокачествен белтък, 5 грама мазнини и 1,6 грама наситени мазнини, както и желязо, витамини, минерали и каротеноиди. Освен това яйцата са лесни за консумация, понасят се добре от хора от всички възрасти, могат да се комбинират с всевъзможни други съставки в ястия и са евтини.

Ако ядете яйца всеки ден, ще подобрите общото си положение и ще ходите по-рядко на доктор. Те съдържат висок % витамини А и В12, които покачват имунитета. Яйчният жълтък е източник на витамин D, който оказва помощ за попречване на съществени болести и взе участие в лечебния развой, в случай че към този момент сте заболели.  Яйцата обезпечават на тялото и два жизненоважни минерала за имунитета: цинк и селен.

Ставаме по-умни

Яйцата съдържат холин, хранително вещество, което е обвързвано с подсилване здравето на мозъка. Мозъкът трансформира хлора в ацетилхолин, невротрансмитер, който оказва помощ на мозъчните кафези да споделят между тях. Изследователите свързват това с усъвършенствана памет и умствена функционалност. Много хора не получават задоволително холин в диетата си. Яденето на яйца всеки ден или няколко пъти седмично е елементарен метод за попълване на холина, защото яйчните жълтъци са един от най-концентрираните източници на това хранително вещество.

Яйцата са богат източник на витамини B6 и B12, които са значими за здравето и развиването на мозъка. Това оказва помощ за понижаване на риска от деменция, сърдечни болести и рак. Витамините от група В се свързват със закъснение на прогресията на умствените разстройства при пациенти с леко когнитивно увреждане.

Фолиевата киселина, съдържаща се в яйцата, е значима за нервната система. Тя въздейства върху настроението и когнитивните функционалности (особено при по-възрастните хора). Изследователите са открили, че дефицитът на фолиева киселина при пенсионерите усилва риска от развиване на заболяването на Алцхаймер и съдова деменция.

Антиоксидантът лутеин придава яркожълтия цвят на жълтъците. Освен това усъвършенства здравето на очите, като обезпечава отбрана против болести като катаракта и обвързвана с възрастта недъгавост. Съвсем неотдавна откривателите откриха връзка сред лутеина и усъвършенстваното когнитивно показване в разнообразни области като памет, език и учене.

Холестеролът в яйцата играе жизненоважна роля за здравето на мозъка, който се нуждае от него, с цел да действа вярно. И рибата, и морските блага съдържат „ добър “ холестерол, който е най-здравословният. Можете да намерите същия холестерол в яйчния жълтък - тъй че яжте цялото яйце.

Помагат в битката с възпалението

Въпреки че яйцата нормално не се считат за богата на антиоксиданти храна, изследване от 2011 година откри, че те имат „ антиоксидантни свойства “. Когато яйцата се варят, те губят към половината от тези свойства, само че въпреки всичко резервират задоволително, с цел да бъдат потребни. „ Антиоксидантната стойност на яйцата е равна на ябълките “, споделя Цзянпин Ву, един от специалистите, провели проучването, пред Science Daily. Яденето на яйца всеки ден е вярното решение за тези, които съблюдават противовъзпалителна диета. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР