Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов заяви необходимостта

...
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов заяви необходимостта
Коментари Харесай

Министерство на земеделието настоява за удължаване на срока за ПРСР проекти

Министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов съобщи нуждата от облекчение на административната тежест върху земеделските стопани за предвидимост при приемането на подпомагания. Това бе обявено на взаимен брифинг с еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски, след среща с министър-председателя Димитър Главчев.

Министър Тахов осведоми, че е срещнал комисар Войчеховски със положението на бранш „ Земеделие “ у нас и акцентира, че задачата е да се обезпечат равни конкурентни благоприятни условия за фермерите . Той добави, че са нужни по-амбициозни дейности от страна на Европейската комисия за навременно взимане на решения, което да разреши бързо осъществяване на заплащанията към стопаните.

Министърът напомни, че пандемията от COVID-19, войната на Русия против Украйна и икономическата неустойчивост мощно засегнаха производството на селскостопанска продукция, което затруднява развиването на бранша. Той уточни, че едно от усложненията е осъществяването в период на планове по Програмата за развиване на селските региони /ПРСР/ 2014-2020 и изиска удължение на периода за разплащане по плановете от остарялата стратегия с 12 месеца, за завършване на договорите до края на 2026 година Министър Тахов добави, че сходни удобства към този момент се ползват в ръководството на фондовете на Европейски Съюз от Кохезионната политика.

Министърът също по този начин акцентира значимостта на използването на стандартите на Зелената договорка както в страни-членки, по този начин и в страни отвън Европейски Съюз, които употребяват европейския пазар. Той изрази вяра, че този дълготраен диалог ще стартира от София.

Еврокомисар Войчеховски означи, че България е значима страна в Европейски Съюз във връзка с селското стопанство и продоволствената сигурност . В диалозите с президента, премиера и министър Тахов беше разисквана нуждата от увеличение на бюджета за селското стопанство след приемането на Украйна в Европейски Съюз, с цел да се обезпечат равнопоставени условия за всички стопани. Той уточни, че 0,4% от Брутния вътрешен артикул /БВП/ в Европейски Съюз се отделя за селско стопанство и евентуално тези средства ще би трябвало да се усилят в бъдеще.

Еврокомисарят акцентира, че по Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии , България е измежду страните с най-вече изплатени национални средства към земеделските производители, с общо 452 млн. евро.

Министър Тахов още веднъж изрази нуждата равнищата на директните заплащания и подпомаганията на българските аграрни стопани да се изравнят с тези на останалите страни-членки на Европейски Съюз. Той също по този начин означи, че прави оценка стартирането на процедура за проверка на регламента за помощта „ де минимис “ и акцентира, че би трябвало да бъде повишен оптималният размер на общата помощ за предприятията в първичното произвеждане на селскостопански артикули.

Експерти от Национална агенция за приходите обясниха на черешопроизводители по какъв начин да заявяват реколтата си

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР