Подобряването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона на

...
Подобряването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона на
Коментари Харесай

България и Словения подкрепят европейската перспектива за своите съседи от Западните Балкани

Подобряването на транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност в района на Югоизточна Европа е от основно значение за задълбочаването на районната интеграция, увеличение на икономическия и културен продан и е значима стъпка в процеса на европейска интеграция. Това беше общата позиция на президентите на България и Словения Румен Радев и Борут Пахор, които организираха през днешния ден среща на " Дондуков " 2. Президентът Пахор е на публично посещаване у нас по покана на българския държавен глава.

Двамата президенти бяха единомислещи, че районът на Западните Балкани изисква непреклонен ангажимент от страна на европейските институции, а плановете за възстановяване на свързаността сред обособените страни би трябвало да получат нужната финансова поддръжка. " Искам особено да Ви благодаря, че персонално открихте през вчерашния ден по този начин значимата за нас директна авиолиния сред Любляна и София, която освен ще даде нов подтик в туризма, само че е и значима причина за развиването на нашите стопански връзки, и доста значимо, за директната връзка сред нашите два народа ", съобщи Румен Радев.

България и Словения са ситуирани на източната и западната граница на " нежния район ", наименуван Западни Балкани и е значимо тъкмо тези страни да способстват за стабилността и сигурността на района, както и да дават персонален образец за приятелско и положително развиване на своите двустранни връзки, беше очебийно още на срещата.

Двамата президенти означиха, че сред България и Словения съществува потребен политически разговор на разнообразни равнища, който е добра причина за развиване на връзките във всички останали области – стопанска система, обучение, просвета, туризъм, вложения. Румен Радев открои и положителните културни и просветителни двустранни връзки, както и дейната активност на лекторатите по словенски и български език в Софийския и университета в Любляна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР