Подобряване на информираността на туристическия бизнес относно възможностите за финансиране

...
Подобряване на информираността на туристическия бизнес относно възможностите за финансиране
Коментари Харесай

Министрите Димитров и Пулев обсъдиха мерки за бизнеса по Плана за възстановяване

Подобряване на информираността на туристическия бизнес по отношение на опциите за финансиране посредством европейски средства разискаха на работна среща министърът на туризма доктор Илин Димитров и министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев. Това оповестиха от пресцентъра на  Министерството на туризма.

Министър Димитров аргументира потребността от повече обучителни събития и информация, като уточни, че в туризма работят над 150 хиляди души, 7% от Брутният вътрешен продукт идват от бранша директно, 13 на 100 непряко, а предприятията са главно дребни и междинни. " Ето за какво слоганът " Големите пари за дребния бизнес “ на Министерство на нововъведенията е толкоз действителен и за туризма. Държавата би трябвало да е по-активна в популяризирането на опциите за финансиране “, разяснява министър Димитров.

Двамата министри разискаха Плана за възобновяване и резистентност и настоящите европейски стратегии за нововъведения, цифровизация, енергийна и ресурсна успеваемост за българския дребен и междинен бизнес. Сред дискутираните тематики бяха и финансовите принадлежности посредством финансиране от Българската банка за развиване и Фонда на фондовете, които са в системата на Министерстото на нововъведенията и растежа.

Министър Пулев сподели, че следва отваряне скоро на втората мярка за бизнеса по ПВУ по линия на Министерството на нововъведенията и растежа. Тя е с бюджет 30,6 млн. лева и е за киберсигурност и ИКТ решения. Насочена е към дребните и междинните предприятия, в това число в бранш туризъм. По процедурата за ИТ решения българските компании могат да получат грантове от 3000 лева до 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране. Със средствата ще могат да се покриват разноски за основаване на корпоративни уеб страници, мобилни приложения, онлайн магазини, цифров маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес разбори, онлайн образования на чиновници и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за шерване на информация.

Ще се финансират още повишение на киберсигурността, както и програмен продукт за усъвършенстване на управническите решения, отбрана на информацията в местни мрежи и други С мярката предприятията в страната ще могат да подобрят цифровия си маркетинг и осведомителната си сигурност.

Министър Пулев разяснява, че през последните седмици е направил над 10 мобилни приемни в страната, в това число няколко форума с бизнеса, на които е разяснявал интензивно по кои процедури могат да аплайват микро-, дребните и междинни компании. Само по линия на МИР по Плана за възобновяване има планувани 600 млн. лева до края на годината за МСП.

По време на срещата беше планувано провеждането на взаимна интерактивна среща в хибриден формат с туристическия бизнес, на която ще участват двамата министри. Заедно с специалисти те ще могат да разяснят от първо лице в елементи всички ограничения и ще дават отговор на всевъзможни въпроси по ПВУ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР