Американците никога не са били по-богати

...
Подхранван от възраждането на фондовия пазар и нарастващите стойности на
Коментари Харесай

Подхранван от възраждането на фондовия пазар и нарастващите стойности на жилищата, богатството на домакинствата в САЩ достигна рекордните 154,3 трилиона долара през второто тримесечие на тази година, според федерални данни.

Богатството на потребителите вече е напълно възстановено от скорошния спад, предизвикан от инфлацията, в цените на акциите и притежаваните имоти.

Нетното богатство на домакинствата и нестопански организации се е увеличило с 5,5 трилиона долара, или 4%, между края на март и края на юни, показват данни на Федералния резерв, публикувани в петък. Това следва увеличение от $3 трилиона през първите три месеца на годината. Данните не са коригирани спрямо инфлацията.

Помощ знак за издирван на витрина в Оушън Сити, Ню Джърси, САЩ, в петък, 18 август 2023 г. Проучванията показват, че въпреки охлаждащата инфлация и увеличаването на работните места, американците остават дълбоко скептични към начина, по който президентът се справя с икономиката след пандемията. Фотограф: Al Drago/Bloomberg чрез Getty Images Знак за търсене на помощ на витрина в Оушън Сити, Ню Джърси, САЩ, в петък, 18 август 2023 г. Проучванията показват, че въпреки охлаждането на инфлацията и увеличаването на работните места, американците остават дълбоко скептични към начина, по който президентът се справя с икономиката след пандемията. Фотограф: Ал Драго/Блумбърг чрез Getty Images Блумбърг/Блумбърг/Гети изображения/ФАЙЛ

Този скок в богатството се дължи най-вече на скока в стойността на инвестициите на американския фондов пазар, които нараснаха с 2,6 трилиона долара през тримесечието. Притежанията на недвижими имоти, включително стойността на жилищата, са се увеличили с 2,5 трилиона долара.

Богатството на домакинствата сега е с около 2 трилиона долара над предишния рекорд от 152 трилиона долара, поставен в началото на 2022 г. – което би трябвало да даде на потребителите възглавница да издържат на бъдещи икономически бури и потенциален скок на безработицата.

Нарастващата инфлация накара Фед да увеличи лихвените проценти в началото на март 2022 г. с най-бързия темп от четири десетилетия. Тези увеличения на лихвените проценти разтърсиха финансовите пазари, смазаха стойността на акциите, охладиха жилищния пазар и повишиха призрака на рецесия.

„Дори с неотдавнашното увеличение, богатството се е променило малко през последната година, ограничавайки приноса му към разходите“, пишат икономисти от Moody's Analytics в доклад в петък. „Освен това, нестабилността на богатството от началото на пандемията ще напомни на домакинствата за крехкостта на всякакви печалби.“

Фондовият пазар се възстанови в тандем с икономиката на САЩ. Goldman Sachs наскоро намали мнението си за вероятността от рецесия в САЩ през следващите 12 месеца до само 15% от 35% по-рано тази година. Има нарастващи надежди за меко приземяване, при което инфлацията е укротена, но рецесията е избегната.

„Чувствам се много добре от тази прогноза“, каза министърът на финансите Джанет Йелън пред Bloomberg News в неделя, когато беше попитана за перспективите за меко приземяване. „Мисля, че трябва да кажете, че сме на път, който изглежда точно така.“

Въпреки подобряващото се състояние на икономиката, обществеността не отдава заслуженото на Белия дом.

Зашеметяващите 58% от обществеността казват, че политиките на президента Джо Байдън са влошили икономическите условия в Съединените щати, според проучване на CNN, публикувано миналата седмица. Това е увеличение от 50% миналата есен.

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 31 АВГУСТ: Търговците работят на пода на Нюйоркската фондова борса по време на сутрешната търговия на 31 август 2023 г. в Ню Йорк. Акциите на основните индекси отвориха високо на фона на публикуването на данните за инфлацията и доклада за работните места на Министерството на труда. И двете цифри идват седмици преди Федералният резерв да проведе следващото си заседание относно лихвената политика. Печалбите помогнаха на основните индекси да намалят месечните си загуби. (Снимка от Michael M. Santiago/Getty Images) НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК – 31 АВГУСТ: Търговците работят на пода на Нюйоркската фондова борса по време на сутрешната търговия на 31 август 2023 г. в Ню Йорк. Акциите на основните индекси отвориха високо на фона на публикуването на данните за инфлацията и доклада за работните места на Министерството на труда. И двете цифри идват седмици преди Федералният резерв да проведе следващото си заседание относно лихвената политика. Печалбите помогнаха на основните индекси да намалят месечните си загуби. (Снимка от Майкъл М. Сантяго/Гети изображения) Майкъл М. Сантяго/Гети изображения

По същия начин 63% от гласоподавателите не харесват начина, по който президентът се справя с инфлацията, според проучване на Wall Street Journal, публикувано в понеделник.

И има признаци, че някои американци се борят да се справят.

Точно когато богатството достигна рекордно високо ниво през второто тримесечие, дългът по кредитните карти надхвърли 1 трилион долара за първи път, установи Федералният резерв на Ню Йорк.

Новите просрочия по кредитни карти и заеми за автомобили надхвърлиха нивата преди Covid, като Macy’s бие тревога за скока на клиентите, които не успяват да направят плащания с кредитни карти.

Изпълнителният директор на JCPenney Марк Розен наскоро каза пред CNN, че основните клиенти на неговата компания – семействата от работническата класа – все повече разчитат на кредитни карти, изостават със сметките и се пренасочват към по-евтини марки на частни марки.

„Нашите клиенти са работещи семейства в Америка. Те са учителите, които учат децата ни в училищата, строителните работници, които строят домовете ни, и медицинските работници, които се грижат за нас“, каза Росен. „И този клиент е изправен пред по-трудна икономическа среда.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР