Подгорица. Нито на гражданите, нито на журналистите може да се

...
Подгорица. Нито на гражданите, нито на журналистите може да се
Коментари Харесай

„Политика“ : Полицията не може да гарантира реда за интронизацията на новия черногорски митрополит

Подгорица. Нито на жителите, нито на публицистите може да се подсигурява безспорна сигурност в Цетине, само че ние ще създадем всичко допустимо на 5 септември всичко да протече безпрепятствено, сподели министърът на вътрешните работи на Черна гора Сергей Секулович. Той добави, че Министерство на вътрешните работи разполага с информация, че и от двете страни има екстремисти, които възнамеряват радикализация в остарялата черногорска столица Цетине, написа белградският вестник “Политика “ .

На въпроса на публицистите дали интронизацията на Черногорския и Приморски митрополит Йоаникий в Цетине може да бъде неразрешена, той отговори, че „ нашето персонално разбиране е без значение, задължението е да подсигуряваме свободата на религията “.

Министърът добави, че за 3 септември е плануван протест, а не за 5 септември, както и че оценката на сигурността е неподходяща и „ въпросът е дали е толкоз неподходящо да забраним митинга или ще създадем нещо друго - да позволим на жителите да упражняват конституционните им права ".

„ Черна гора е основана в Цетине, не би трябвало да разрешаваме на актуалната Черна гора да почине в Цетине. " Трябва да се научим да живеем с разликите си, да открием либерален спор ", сподели министърът.

Директорът на полицейската администрация Зоран Бърджанин съобщи, че от Черногорската православна черква (неканонично образувание-бел.ред.) на 3 и 4 септември са проведени музикални събирания, а за неделя не е деклариран протест. Той разгласи, че в случай че президентът (Джуканович) разгласи желанието си да участва в Цетине, „ полицията ще предприеме ограничения за гарантиране на неговата сигурност, както и тази на всички предпазени лица “.

Противниците на интронизацията, посредством своите медии, партийни комисари на Демократическата партия на социалистите и посредством публичната поддръжка на нейния водач и президент на Черна гора Мило Джуканович споделят, че той ще бъде в Цетине в неделя, без значение дали новият митрополит Йоаникий ще бъде интронизиран единствено измежду кръга на духовенството или пред определени посетители. Казват, че даже и да няма подобен акт, те ще пазят " суверенно, черногорско Цетине ".

След откритата поддръжка на президента Мило Джуканович, който е срещу интронизацията на новия Черногорски и Приморски митрополит на Сръбската православна черква, известия и закани от поддръжници на придвижването „ Комити “, Либералната партия и неправителствената организация „ Черногорски хор “ стават все по -агресивни, до момента в който министър председателят на Черна гора Здравко Кривокапич се отхвърля да върви в Цетине, защото, както сподели той, " няма причина да го прави " и той желае да способства за усмиряване на пристрастеностите, по тази причина се отхвърли от посланието до съперниците на интронизацията, че не се опасява от тях и че ще пристигна в града под Ловчен " без защита " ".

Намерението на поддръжниците на политиката на Джуканович, които са решени да сплашат поддръжниците и вярващите на Сръбската православна черква (СОС) в деня на интронизацията беше показано през вчерашния ден, когато те повредиха колата на Ристо Йованович от Подгорица, като нарисуваха задното стъкло, с цел да покрият облика на църквата на Христовото възкресение.

Вярващите от Сръбската православна черква бяха застрашени и от водача на непризнатата Черногорската православна черква (ЧПС) Михайло Дедеич. В писмо до министър -председателя на Черна гора Кривокапич той изиска да се забрани интронизацията на митрополит Йоаникий в Цетинския манастир, тъй като, както той написа, „ това би било нахлуване против този манастир като знак на силата и дълговечността на нашата черногорска татковина. "

Потокът от подправени вести в навечерието на интронизацията на митрополит Йоаникий в Цетине става все по -забележим. Дезинформацията циркулира, с цел да обърка хората и се употребява като инструмент за жестока политическа борба, разяснява белградския вестник.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР