Подбрани рецепти за изискани блюдаЯстия и напитки, които не бива

...
Подбрани рецепти за изискани блюдаЯстия и напитки, които не бива
Коментари Харесай

На кулинарен туризъм в Гърция

Подбрани предписания за изискани блюда

Ястия и питиета, които не трябва да пропускате в случай че сте на кулинарен туризъм в Гърция
 Типична гръцка таверна. Типична гръцка таверна.
Какво е първото нещо, което ви хрумва щом чуете Гърция? Великолепни, чисти плажове с бял пясък? Многобройни острови? Руини на антични храмове? Който и да реши да направи лист с най-привлекателните неща, които предлага южната ни съседка, безспорно ще включи в него и храната й. Благословена със мощно слънце и мек средиземноморски климат, Гърция е самобитен кулинарен парадайс, като всеки неин район е прочут с някой специалитет. Вижте кои ястия или питиета, които не трябва да пропускате в случай че сте на кулинарен туризъм в Гърция.
 Гръцки “мезедес ” Гръцки
“мезедес ”
Мезедес и узо в Атина

Столицата на Гърция е цялостна с заведения за хранене и таверни, които оферират висококачествени рибни ястия. Много известни в Атина са така наречен mezedes заведения за хранене, където на налична цена можете да пробвате локални “мезета ” в композиция с чашка узо.

Бюрек в Атика и Централна Гърция

Някои от локалните специалитети, които не трябва да пропускате са: сушена риба със “скордалиа ” (пюре от картофи и чесън) и пълнен морски таралеж, както и два присъщи за региона десерта – кадаиф и Galaktoboureko (т. нар. “млечен бюрек ”). В региона се създават и висококачествено вино, в това число рецина, узо и шам фъстък.

Пататес лемонатес в Пелопонес
Според food24 гръцкият полуостров е дом на най-хубавите ястия със свинско и картофи в цялата страна. Сайтът изключително предлага локалния специалитет “пататес лемонатес ” – “лимонени картофи ”, които са идеалната гарнитура към всяко локално или рибно ядене. Пелопонес е прочут и със своите виновност и бяло овче сирене.

Орзо на Йонийско море

Красивите Йонийски острови са дом на обичайния за Гърция “авголемоно ” – гъст сос подготвен от яйчен жълтък, лимон и бульон, който придава приключен тип на десетки обичайни гръцки ястия. Няма да съжалявате, в случай че тъкмо тук опитате и ядене с “орзо ” – типично гръцко тестено произведение, което наподобява на ориз – да вземем за пример “ювеци ” (печено агнешко, сервирано с орзо). Островите са известни и със своите виновност от типа робола, с меда си и с ястията с кефал.

Шкембе и саралия в Епир

Районът е прочут с ястията си от говеждо место и с надениците си, които постоянно се подготвят в общи градски фурни. В менютата в Епир ще видите и доста ястия, приготвени от корем (най-често говежди). За региона са присъщи и сиропираните сладкиши вид “баклава ”, както и тънките питки.

Сливи на Спорадите

Красивите острови в Егейско море са известни с почитта си към сливите. Много локални предписания включват този плод, в това число обичайните за Спорадите октопод със сливи и телешко със сливи. Най-обичаният локален десерт е торта с бадеми и орехи.

Какавия и петмез в Халкидики

Една от най-известните туристически дестинации в Гърция посреща гостите си с менюта, в които преобладаващите ястия включват риба, мед, смокини и череши, а най-почитаната напитка е виното. Районът е прочут с вкусната си “какавиа ” (рибена чорба), с варената риба и скумрията, поднесена с риган. Местен специалитет е и “петимези ” (петмез) – гъст сироп, който тук обичайно се създава от грозде. Петимези е и основата на един от най-необичайните десерти, които можете да опитате тук – сушена на слънце риба, готвена в петмез до омекване и по-късно поднесена студена със сирене или сладолед.
Реване в Македония

В този непосредствен до нас регион на Гърция с най-голяма респект се употребяват плодовете. Македония е една от най-плодородните области в страната, тъй че спирката на някой локален пазар е наложителна. Повечето заведения за хранене в района сервират праскови в алено вино, “ревани ” (което, несъмнено, е сиропираният сладкиш, прочут у нас като реване) и огромно многообразие от салати. В локалните менюта доминират и ястия с риба, шафран, домати и патладжани.
 Галактобюреко (Млечна пита). Галактобюреко (Млечна пита).
Галактобюреко (Млечна пита)

Продукти:
1 пакет точени кори
100 г краве масло за крема:
1,5 л прясно мляко
4 яйца (размер L)
3/4 ч. ч. захар
100 г краве масло
1 ч. ч. пшеничен грис
1 ванилия
кората от 3 портокала за сиропа:
1 1/2 ч. ч. захар
сокът от 3 портокала
сокът от 1/2 лимон
50 мл портокалов ликьор
1 ванилия

Приготвяне:
Млякото за крема се загрява в съд на котлона, дружно със захарта и настърганата кора от портокалите. Когато захарта се разтвори, се прибавя грисът, оставя се сместа да се сгъсти и се прибавят разрушените яйца (първо се темперират с малко от горещата смес) и ванилията. Дърпа се от огъня, разбърква се, и отново се връща на огъня. След 2–3 минути, щом кипне и се сгъсти леко, кремът е подготвен. Прехвърля се в купа и щом леко се охлади, към него се прибавя нарязаното на кубчета масло. Бърка се до момента в който маслото се разтвори изцяло. Квадратна тава се намазва с разтопено масло и в нея се слагат половината точени кори, като всяка се маже с разтопено масло. Корите се застъпват по този начин, че да стърчат от четитите страни на тавата. Върху намазнените кори се изсипва леко охладеният крем. Отгоре се подреждат останалите кори, изрязани с размера на тавата, с цел да не излизат отвън стените. Те също се намазват с разтопено масло.
Стърчащите кори се прегъват във вътрешността и се намазват с разтопено масло. Десертът се нарязва на 15 правоъгълничета. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути, по-късно на 160 градуса за още 40 минути.

В касерола се смесват захарта, сокът от трите портокала, лимоновият сок, ванилията и ликьора за сиропа. Оставя се на котлона до момента в който сместа се сгъсти леко. След като сладкишът се изпече, се охлажда за 15 минути и тогава се залива със сиропа. Оставя се в ледник за 3 часа.
 Пататес лемонатес Пататес лемонатес
Пататес лемонатес

Продукти:
1 кг картофи, обелени
100 мл лимонен сок
60 мл зехтин
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч. л. сушен риган
1 ч. л. морска сол
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. ч. зеленчуков, пилешки или агнешки бульон

Приготвяне:
Картофите се нарязват на четвъртини.
Смесват се лимоновият сок, зехтинът, риганът, солта, пиперът и бульонът. Разбъркват се и в тях се сипват картофите. Смесват се добре и се оставят 2 часа да се мариноват.
Сипват се в тавичка и се поставят в загрята фурна на 200° С към 60 мин., като се разбъркват 2-3 пъти. Когато са подготвени, може да се запекат под грил още 10 мин. с цел да се зачервят добре.
 Какавия (Рибарска чорба) Какавия (Рибарска чорба)
Какавия (Рибарска чорба)

Продукти
2-3 ципури /600 г/
1 глава от Морска лястовица /1,5 кг/
1 риба пантели /400 г/
100 г почистени миди /10-12 бр/
1 кг картофи
3-4 глави червен лук
4 моркова
2-3 стръка прясна целина
3-4 стръка магданоз
сол и черен пипер на усет
зехтин за пържене

Приготвяне:
Загряваме зехтина и в него запържваме за 3-4 мин. задачите риби, без да разбъркваме. Нарязваме лука на едро, картофите – на кубчета, а морковите – на кръгчета. Прибавяме зеленчуците, наливаме 2-3 л вода, едвам се покрият продуктите. Посоляваме, оставяме супата да ври за 30 мин. В самия край към врялата чорба прибавяме и мидите, варим 1 мин. Сервираме, като слагаме части риба и зеленчуци и подправяме с черен пипер.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР