Под измененията в основния закон бе положен червеният восъчен релефен

...
Под измененията в основния закон бе положен червеният восъчен релефен
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието подпечата промените в Конституцията с държавния печат

Под промените в главния закон бе положен аленият восъчен изпъкнал щемпел в наличието на заместник-министър Георги Николов, началника на политическия кабинет на министъра Борислав Ганчев, посетители.

Восъчният щемпел се слага при приемането на нова Конституция, промени и допълнения на главния закон, както и при решение за производство на избори за Велико национално заседание.

Това е най-амбициозното изменение на Конституцията за миналите 30 години, което ще сложи България в центъра на Европа, тъй като ще ни помогне да изградим демократична правова европейска страна с самостоятелен съд и отчетна виновна прокуратура. Това е нашият залог за идващото десетилетие, контракт за бъдещето, не за предишното на нашето общество, съобщи министър Атанас Славов

След подпечатването им в Министерството на правораздаването промените на Конституцията се изпращат в " Държавен вестник " за обявяване.

Шестите подред промени в главния закон плануват основаването на Висш правосъден съвет и на Висш прокурорски съвет, както и Общо заседание, в което ще се разискват общите за всички магистрати проблеми. Записва се, че съдът е главен притежател на правосъдната власт, като гаранция за неговата самостоятелност и самоуправление професионалната квота получава превес във Висшия правосъден съвет. Ясно се регламентират статутът и пълномощията на основния прокурор, а по-многобройната парламентарна квота във Висшия прокурорски съвет е и гаранция за отчетността на държавното обвиняване.

Измененията плануват също непрекъсваемост на работата на Народното събрание, трансформират изискванията за асортимент на служебния кабинет и ясно регламентират неговата съществена задача да приготви провеждането на почтени и свободни избори.

Малко след гласуването президентът Румен Радев сподели, че за опита с Конституцията българите ще заплащат тежка цена. Сезирането на Конституционния съд е мой дълг като държавен глава, сподели той.

Беше ясно, че гласуваните промени няма да решат проблемите в правораздаването и да подсигуряват правдивост за българските жители, с каквато цел бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна страна. Зад тези промени прозира една цел - ръководещите партии да запазят въздействие, даже когато изцяло изгубят доверие, съобщи президентът Румен Радев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР