Почти всеки втори седмокласник в България е бил нападан физически

...
Почти всеки втори седмокласник в България е бил нападан физически
Коментари Харесай

Почти всеки втори седмокласник е бил нападан физически, сочи проучване

Почти всеки втори седмокласник в България е бил нападан физически или заплашван от собствен съученик през последната образователна година. Това демонстрират данни от национално изследване измежду 3200 седмокласници, извършено от Центъра за приобщаващо обучение. Според изследването една четвърт от учениците са подложени на душевен тормоз от съученици, а 65 на 100 най-малко един път са били назовавани с афектиран прякор от връстниците си.

“Виждате високи проценти на експанзия в необятния смисъл на думата. Физическата експанзия явно, само че не по-малко значимо за децата е психическият тормоз, който явно е дори по-чест. Някъде той минава за шегички и впрочем, само че то отново си е форма на тормоз, а Интернетът е дал нови полета. Там са обект на тормоз, т.е. Интернет дава опция ученическият тормоз да продължи отвън учебно заведение “, сподели социологът Живко Георгиев.

Според проучването едвам 4% от учебните заведения у нас съумяват да реализират както положителни оценки, по този начин и високо благоденствие измежду учениците им.

“Това е един сложен взор върху себеусещането на детето, т.е. има ли доверие към учителите, усеща ли се подкрепено, чувствали, че способства, че е част от някаква общественост, има ли предпочитание да учи, вижда ли смисъл в ученето, има ли смислени връзки със съучениците си? “, разясни пред БНР Ива Бонева от Центъра за приобщаващо обучение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР