Почти една година след автобусната катастрофа с 46 загинали македонски

...
Почти една година след автобусната катастрофа с 46 загинали македонски
Коментари Харесай

Семействата на загиналите от катастрофата на АМ Струма съдят АПИ за 2 млн. лв.

Почти една година след автобусната злополука с 46 починали македонски жители на Автомагистрала " Струма " - околните на жертвите считат да съдят българската пътна организация за неприемливи пропуски в сигурността на автомагистралата.

Адвокатът на част от фамилиите Николай Димитров цитира пред bTV данни от правосъдната експертиза, която демонстрира нарушавания при построяването и поддържането на пътната права.

" Първо, АПИ е позволила да съществуват такива нарушавания още с построяването на сектора. На второ място, АПИ е позволила да се компрометират избрани детайли от инфраструктурата, които са директна причинно-следствена връзка с настъпилия случай съгласно вещото лице ", споделя той.

Т.нар. котешки очи - светлоотразителните триъгълници по мантинелите на автомагистралата - или липсват, или са с 6 пъти по-малка дарба да отразяват светлината от преминаващите коли в трикилометрова права преди мястото на удара. Това може да е асъдействало за неналичието на ориентировка на водача на рейса в нощта на злополуката.

Липсва и шумовибрираща сигнална лента, която да предизвестява водачите, че излизат от пътното платно при отбивката за чешмата, където се случи случаят.

" В своя извод вещото лице заключава, че лидерът не е знаел къде се намира на пътното платно при този завой. Ние не отхвърляме неговата виновност, има виновност и на водача, само че той не е имал ориентировка ", споделя юристът.

Той продължава да счита, че АПИ не е взела задоволително ограничения за обезопасяване на сериозната точка даже сега. На мястото е сложена пластмасова дъга на мантинелата и светлоотразителни колони, които да предизвестяват водачите, че има риск да се ударят в металната колона. Кадрите на bTV демонстрираха, че даже тази добавка към този момент е счупена, а червено-белият сигнализиращ знак е на половина паднал.

" За да спрат тези произшествия, би трябвало да има вдишване на съответна наказателна отговорност от отговорни чиновници. Може да се откри доста елементарно кой е отговарял за пътя ", сподели той.

Делото се води от наследници и потърпевши по време на злополуката - общо 15 души от шест-седем фамилии.

Прокурорското следствие стигна до извода, че единствено водачът на рейса е отговорен за тежкия случай от ноември 2021 година, тъй като е карал с " несъобразена ", само че не превишена скорост.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР