Почти двойно е увеличението на кандидатите за едно учителско място

...
Почти двойно е увеличението на кандидатите за едно учителско място
Коментари Харесай

По-голяма е конкуренцията за учителски места във Варненско

Почти двойно е нарастването на претендентите за едно учителско място през последните две години, в това число и за дребните обитаеми места и учебните заведения с по-предизвикателен подтекст. Това регистрира вътрешно изследване на фондация “Заедно в час " измежду учебни заведения в цялата страна, в това число и такива от област Варна. 

“Пандемията и несигурността в доста стопански браншове предизвикаха повече хора, които преди години са приключили педагогичен специалности, да се върнат към учителската специалност. Тази конкуренция обаче не е напълно с позитивен знак, тъй като прави още по-предизвикателен процеса на асортимент за шефовете да изберат най-подходящите претенденти, които са най-добре готови за работа в подтекста на актуалното обучение. ", споделя Гергана Ефремова, старши експерт “Стратегически партньорства " в “Заедно в час ".

Ефремова добавя, че доста от шефовете, с които работи организацията споделят, че претенденти, които официално дават отговор на критериите за предопределение в учебно заведение, не постоянно имат верните настройки, мотивация и подготовка, които са водещи за триумфа на един преподавател и неговата добавена стойност за учениците.

Специално за директорите  " Заедно в час " провежда уебинар на тема  " Как да намираме и задържаме стимулирани учители " на 13 април от 17:00 ч. Онлайн събитието е гратис, като изисква предварителна регистрация тук. В него дълготраен шеф и наставник на учители от Заедно в час ще споделят практични препоръки и рекомендации по тематиката.

Именно предварителната прецизна селекция и модерна педагогическа подготовка, която обезпечава “Заедно в час " за учителите в своята стратегия " Нов път в преподаването ", са причина от ден на ден шефове от цялата страна да се доверяват на организацията и да търсят партньорство. 

Всички държавни и общински учебни заведения от област Варна могат да подават поръчки за авансово подбрани и подготвени учители от програмата, които да стартират работа в учебно заведение през септември 2022 година

Заявките за нови учители се одобряват на уеб страницата https://zaednovchas.bg/schools/

Програма “Нов път в преподаването " е отворена за партньорство с всички учебни заведения, в които управлението и преподавателския колектив имат вяра и работят за триумфа на всички възпитаници. Програмата е подобаваща за учебни заведения, които самодейно работят за позитивна смяна в българското обучение, подготвени да поддържат млади и стимулирани сътрудници и да ползват новаторски практики.

“Учителите в програмата получават от “Заедно в час " особено създадени образования, менторска поддръжка, благоприятни условия за кариерно развиване, потребни запаси, професионални контакти и мощни другарства. От 2020 година в програмата са въведени и специфични модули за дейно преподаване в онлайн среда, които се правят оценка високо от шефовете на учебните заведения сътрудници. Всичко това са преимущества, от които се възползват и учебните заведения, в които учителите стартират работа ", споделя още Гергана Ефремова.

В област Варна " Заедно в час " работи от 2020 година През актуалната образователна година в района преподават 6 учители от стратегия " Нов път в преподаването " в 5 учебни заведения сътрудници на " Заедно в час " във Варна, Вълчи дол, Михалич и Провадия.

През последните години има засилен интерес към програмата – като обичайно по-малко от 10% съумяват да преминат взискателния асортимент. Одобрените претенденти имат подготвеност да работят в учебни заведения в дребни обитаеми места, в крайни градски квартали и с уязвими групи, където учениците срещат повече усложнения с усвояването на образователния материал, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от просветителната система.  

Участниците в програмата залагат на самостоятелен метод с учениците, натъртват върху мотивацията и ползват разнородни форми на образование в класната стая и оттатък нея. Новите учители могат да допринесат към учебния екип с разнороден опит и умения, измежду които са притежаване на непознати езици, доброволчество, плановата активност и справяне с непредвидени обстановки. 

Участниците в програмата, които нямат педагогическа дееспособност, получават такава в упълномощен български университет и като част от Национална стратегия “Мотивирани учители " на Министерство на образованието и науката. Програмата предлага на учебните заведения в страната да привлекат стимулирани и готови експерти от разнородни професионални области със или без педагогическа подготовка. “Заедно в час " е сътрудник, взаимно със СБУ и дава отговор за реализирането на модул 1 и 3 от програмата, които включват образованието, подготовката и поддръжката на новите учители. Чрез назначението на преподавател от стратегия " Нов път в преподаването " учебното заведение автоматизирано става участник и в Националната стратегия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР