Почина арх. Георги Стоилов, съобщиха от Съюза на архитектите в

...
Почина арх. Георги Стоилов, съобщиха от Съюза на архитектите в
Коментари Харесай

Почина архитектът на "Бузлуджа" арх. Георги Стоилов

Почина арх. Георги Стоилов, оповестиха от Съюза на архитектите в България.

" Разделяме се с изключителния експерт, притежаващ дълготраен на практика, експертен и административен опит в региона на архитектурата и ръководството ", се показва в известието им.

Арх. Георги Стоилов е създател на доста здания и архитектурно-скулптурни монументи: хотел „ Рила ", постройката на БНР, хотелски комплекс „ Орбита " (София); интернационален юношески лагер, хотелите „ Интернационал ", „ Емона ", „ Рубин " и „ Акациите " ; Националния център за въздушен надзор, резидентски комплекс в Дубна, Русия, мемориалите „ Бузлуджа ", „ Беклемето " и пантеона „ Гургулят ". Бил е кмет на София (1967-1971 г.) и министър на Министерство на архитектурата и благоустройството (1971-1973 г.).

Той е и един от основателите на Съюза на архитектите в България и дълготраен негов ръководител. Председател на Международния съюз на архитектите (1985 - 1987).

Президент на Международната академия на архитектурата от основаването ѝ през 1987 година, а от 2019 година - неин почетен президент. „ Почетен жител на София " (2004 г.).

Носител е на Орден „ Стара планина " I степен „ за изключително огромни заслуги в архитектурата " (2010 г.), на медал „ Георги Димитров ", на почетното звание „ Герой на социалистическия труд " и „ Народен проектант ", както и на Димитровска премия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР