Почетният гражданин на Велико Търново проф. Пламен Павлов е част

...
Почетният гражданин на Велико Търново проф. Пламен Павлов е част
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: В Македония има българско мнозинство, не малцинство

Почетният жител на Велико Търново проф. Пламен Павлов е част от новосформирания народен кръг „ За Македония “, в който влизат историци, публицисти и общественици от най-различни среди. Сред тях личат имената на учен Георги Марков, проф. Николай Овчаров, проф. Ана Кочева, Христо Мутафчиев, Харалан Александров и още доста други.

„ Това е опит на интелигенцията, хората от университетските среди с национално мислене да кажат своето мнение по приемането на Република Северна Македония в Европейски Съюз и има ли право нашата страна на взаимни отстъпки и до каква степен стигат алените линии в сходни взаимни отстъпки “, разяснява търновецът.

Според него и политиците, и публицистите би трябвало да престанат да употребяват безсмислицата „ българско малцинство “ в Северна Македония, тъй като такова няма, а има българско болшинство от становище на науката. От 1000 години популацията в огромната си част е българско и неговите потомци са наши роднини, твърди ученият.

От друга страна, хората там имат право да се усещат такива, каквито считат, че са, и от „ За Македония “ не оспорват това. „ Ние сме срещу операцията на историята и неспазването на правата на хората с българско съзнание.

Да напомня, че над 90 000 души имат български паспорти и още 30 хиляди чакат да свърши процедурата, което значи най-малко 120 000 изрично са декларирали, че са българи. Това нещо не се регистрира при преброяването в Македония и аз настоявам, че това броене не е обективно “, споделя проф. Пламен Павлов.

От националния кръг „ За Македония “ упорстват в македонската конституция и българите да бъдат вписани като един от народите, които обитават републиката. Те в този момент не участват в нея и това е дискриминационна политика. „ Това е дискриминация, която не може да бъде търпяна, а тази страна претендира да влезе в Европейски Съюз.

Продължава и говорът на омразата. Ако отворите която и да е македонска медия, там продължава да се лее антибългарска агитация. Ние, несъмнено, нямаме желание да постановяваме цензура в Македония, само че това го вършат и държавниците, които са подписали контракта за другарство и съдействие от 2017 година Искаме този контракт да се извършва. “

В кръга „ За Македония “ има членове или подкрепящи го от всички партии, в платформата взе участие и Македонският теоретичен институт. Следващите по-активни дейности са срещи с всички парламентарни групи в Народно събрание и да се изясни на депутатите какво мислят учените. Има обещания от страна на подкрепящите „ За Македония “ евродепутати сходна среща и полемика да се организира и в Европейския парламент.

Равносметката, която са създали учредителите, е, че гласът на България не се чува, тъй като не вършим нужното да обясняваме своята позиция.

„ Това разрешава на политическите кръгове в Северна Македония да злоупотребяват и да вършат паралели с връзките сред Русия и Украйна, което е неприемливо и няма никаква логичност “, обобщава Пламен Павлов.

Назаем от в. „ Борба”
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР