Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия

...
Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия
Коментари Харесай

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да неодобряват новата образователна година, в случай че в идващия парламент политиците не слагат акцента върху висшето обучение. Това стана ясно след изключителното съвещание на Съвета на ректорите. 

По-рано, след среща, в която участваха и служебният министър председател, и министърът на финансите, беше обявено, че протестните дейности, проведени от синдикатите във висшите учебни заведения, се отсрочват.

Въпреки това митинг ще се организира, като Съветът на ректорите изпрати позиция, в която се споделя, че университетите ще затворят порти на 20 май. По този метод вузове и синдикати се разединиха.

Отпуснатите от държавното управление нови 40 милиона лв. за университетите са за 12-процентното нарастване на възнагражденията

на администрацията към висшите учебни заведения. Тези пари бяха контрактувани още в средата на седмицата. В изявление за БНР проф. Миглена Темелкова - ръководител на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България, разяснява:

" Мнозинството от ректорите бяха на мнение, че това е извънредно незадоволително и че Законът за висше обучение би трябвало да се извършва по този начин, както е написан. "

С спомагателните общо към 80 милиона лв. за университетите

заплатите на асистентите ще се покачат с 300 лв. и ще доближат 2100 лв.:

" Вие разбирате, че в случай че би трябвало да се съблюдава законът, са нужни още 400 лв. най-малко за една асистентска заплата ", уточни проф. Темелкова.

За да бъдат задоволени настояванията на университетите, държавното управление би трябвало

да отпусне още съвсем двойно толкоз пари или към 184 милиона:

" 20 май за нас е сигнален митинг към тези, които ще бъдат в Народното събрание след 9 юни. Ние желаеме да заострим вниманието им, че висшето обучение не може повече да продължава по този метод да вегетира ".

Проф. Темелкова акцентира, че няма риск актуалната образователна година да бъде провалена. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР