По време на посещението си в областната болница в Смолян

...
По време на посещението си в областната болница в Смолян
Коментари Харесай

Няма недостиг на лични предпазни средства за лекарите

По време на визитата си в регионалната болница в Смолян министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов опроверга изказванието, че има дефицит на персонални защитни средства в лечебни заведения в страната.

"Държа дебело да подчертая, че на територията на България - в складовете в страната, са обезпечени цялото количество персонални защитни средства, което подсигурява сигурност на страната в идващите три месеца напред ", съобщи министърът.

По думите на министър Ангелов организацията в област Смолян и регионалната болница е на извънредно положително равнище. „ Създадена е цялостна логистика, която се управлява от регионалния шеф, както във връзка с обезпечеността с болнични кревати, структури на региона, по този начин и с персонални защитни средства и дезинфектанти ", разяснява той.

Инфекциозно поделение в МБАЛ – Смолян е с 13 кревати, които могат да бъдат увеличени до 20, а в пулмологията има 30 кревати, които могат да бъда увеличени до 60, като това е обезпечено с нужния личен състав. В лечебното заведение сега се лекуват 24 пациенти с коронавирусна зараза, а до момента са излекувани 102-ма.

Проф. Костадин Ангелов акцентира, че в нито един от пунктовете в област Смолян няма проблем обвързван с неизплащане на нощен и ексклузивен труд или напрежение измежду работещите по отношението на равнищата на работните заплати. Той разяснява и решението, което ще бъде взето, с цел да да се помогне активността на структури в страната, които нямат инфекционист на трудов контракт. По думите на министъра на опазването на здравето решението е в сключването на цивилен консултантски контракт с експерт по инфекциозни заболявания. „ След като бъде подписан този контракт, това ще даде опция за подписване на контракт по пътека 104 “, посочи той.

Според проф. Ангелов казусът с неналичието на медицински фрагменти, изключително в райони като Смолян ще бъде решен, в случай че хората, които приключват медицина, и медицинските сестри да бъдат стимулирани да останат в страната. Здравният министър заяви, че имам явен проект посредством, който ще се подсигурява започването на работа на млади лекари и сестри в неатрактивни места като Мадан и Рудозем, да вземем за пример и той включва присъединяване на три центъра за финансиране – лечебното заведение, общината и страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР