Д-р Кацаров от човек, който се съмняваше в качеството на

...
Д-р Кацаров от човек, който се съмняваше в качеството на
Коментари Харесай

Промяната на ваксинационния план ще забави темпото на имунизиране

„ Д-р Кацаров от човек, който се съмняваше в качеството на имунизациите, стана доктор, който носи отговорност за здравето на българските жители “. Това разгласи на брифинг досегашният здравен министър и член на ИК на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Той предвижда, че с смяната на имунизационния проект България фрапантно ще понижи темпа на ваксиниране против КОВИД-19.

„ Това, което ме тормози, е заповедта, която през днешния ден е издадена. С новата организация съществено ще се компрометира темпото, което беше реализирано във имунизацията. Ще ни отделечи от груповия имунитет, към който Кацаров даде поръчка, че се стреми. При изискване, че имаме ваксини, които стоят на склад, кое постанова изкуственото задържане на темпа на имунизацията от 35-40 хиляди души дневно? ”, попита проф. Ангелов.

Костадин Ангелов опроверга и няколко изказвания, които здравният министър направи по-рано през днешния ден. „ България и страни като Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Гърция, Румъния, Латвия, Унгария, Сърбия, Турция стартираха имунизационните си акции с предпочитано ваксиниране на медицинския личен състав - лекари, мед. сестри, санитари. Ваксинирани български жители над 60-годишна възраст все още са 543 897 души. Това са половината от всички хора с сложени най-малко една доза ваксина против КОВИД-19. Всички персонални защитни средства и дезинфектанти са доставени в съответните изборни администрации повече от две седмици преди деня на парламентарния избор (на 16-ти, 17-ти, 18-ти март) “, посочи членът на ИК на ГЕРБ.

По-рано през днешния ден служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров разгласи предпочитана имунизация за възрастни и хронично заболели хора и насочи зов към жителите да се ваксинират против COVID-19. Кацаров е издал разпореждане всички имунизационни пунктове от понеделник до четвъртък да имунизират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични болести. В останалите дни от седмицата ще се имунизират всички искащи по реда на записването. Този ред ще бъде годен за идващите два месеца.

Следващите ограничения, оповестени от служебния здравен министър, са  регионалните здравни инспекции да обезпечат доставката на ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да провеждат мобилни екипи за имунизация на тежко заболели и такива на отдалечени места. Съдействие при потребност ще се оказва от обществените служби, Министерство на вътрешните работи, регионалните шефове, кметовете и здравните посредници.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР