По време на пленарното заседание на Комисията по гражданки свободи,

...
По време на пленарното заседание на Комисията по гражданки свободи,
Коментари Харесай

До лятото ще е ясно кой ще бъде първият Европейски главен прокурор

По време на пленарното съвещание на Комисията по гражданки свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент, което се организира във вторник следобяд, бе разисквано назначението на европейския основен прокурор, който ще оглави новосъздаваната Европейска прокуратура.

Споразумението за основаването на Европейска прокуратура бе реализирано през 2017г. и се планува новата конструкция да стартира да работи в края на 2020г. В момента тече практическата работа по основаването й - основаване на системата за ръководство на делата, обезпечаване на нужното финансиране, както и други логистични, административни и финансови ограничения.

Особено значимо е назначението на Европейски основен прокурор. На 19 ноември 2018г. бе оповестена обявата за вакантно място за Европейски основен прокурор с краен период за подаване на заявките до 14 декември 2018г. Подадени са 30 кандидатури за поста, като комисията по селекция, състоящата се разнообразни адвокати и специалисти, е поканила 11 от тези 30 души на изявленията, които се организират тази седмица. Очаква се първата седмица на февруари да бъде направен лист от трима до петима претенденти, които да бъдат предложени от комисията по селекция на Съвета и на Европейския парламент.

Според регламента за Европейската прокуратура, Европейският парламент взе участие в избора на Европейски основен прокурор. За задачата, през втората половина на февруари, ще бъдат проведени чуванията на претендентите пред евродепутатите. Целта е доникъде на април Парламентът да излезе със своята рекомендация към Съвета за това кой би трябвало да бъде Европейският основен прокурор. След тази рекомендация, Съветът дефинитивно назначава прокурора с мандат от седем години.

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев акцентира след полемиката значимостта на това кой ще бъде първият Европейски основен прокурор. „ Изключително значимо е кой ще бъде първият Европейски основен прокурор, тъй като той ще зададе първичния темп на работа, ще бъде първото очевидно лице на тази нова конструкция и ще бъде този, който ще потвърди дали и по какъв начин Европейската прокуратура способства към ефикасната битка против измамите с европейски средства. “, разяснява той, представен от пресцентъра на ГЕРБ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР