По време на неотдавнашното си посещение в САЩ китайският лидер

...
По време на неотдавнашното си посещение в САЩ китайският лидер
Коментари Харесай

Американският капитал бяга от Китай – Си Дзинпин не предлага никакво успокоение

По време на неотдавнашното си посещаване в Съединени американски щати китайският водач Си Дзинпин се концентрира върху двустранното съдействие, а не върху загрижеността за бизнес средата в Китай.

По време на вечеря с ръководители на американски компании Си акцентира на съдействието сред задачите за развиване на Китай и икономическото възкръсване на Америка, като пропусна полемиките за търговията или вложенията – неявяване, което разочарова и тормози присъстващите ръководители.

Речта на Си, посрещната с овации, акцентира евентуалната дипломация на Китай, само че беше подложена на критика за това, че не е в час с възходящите опасности при работа в Китай. Въпреки аплодисментите, някои видяха, че забележките му са просто агитация, без да се обърне внимание на проблемите на бизнеса и без да се даде знак за отвореност към увеличение на вложенията.

Някои похвалиха общия метод на Си, само че други сметнаха, че речта му е лишена от дълбочина и наличие. Междувременно американски публични лица се стремят да договарят с Пекин за облекчение на натиска върху американските компании, работещи в Китай, посредством новосъздадени държавни работни групи.

Посещението на Си имаше за цел да стабилизира американско-китайските връзки и да възвърне доверието на вложителите в китайската стопанска система, която се сблъска с евакуиране на капитали за над $160 милиарда за шест тримесечия.

Забележително е, че Си не загатна търговията и вложенията, което контрастира с приветливата позиция на министъра на търговията на Съединени американски щати Джина Реймондо по отношение на стабилната търговия, като в същото време акцентира на целите в региона на националната сигурност.

На срещата на върха сред Байдън и Си бяха реализирани съглашения за обновяване на военните контакти, справяне с опиоидната рецесия и разискване на рисковете, свързани с изкуствения разсъдък. Въпреки това забележката на Байдън, в която той назова Си деспот, провокира китайски рецензии, въпреки че Пекин я омаловажи в формалните им стенограми.

Списъкът на участниците във вечерята се различаваше от предходни сходни събития, като участваха по-малко софтуерни водачи и китайски бизнесмени. В Съединени американски щати се усили контролът върху сходни задължения, което оказва въздействие върху оптиката на водачите, които вечерят с китайски публични лица.

Пазарната реакция сподели отчаяние от срещата на върха, което се показва в спад на китайските акции. Събитието се организира на фона на засилен надзор и претенции за бистрота във връзка с участниците и закупуването на билети заради хипотетичните нарушавания на човешките права в Китай.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР