По-високо минимално заплащане, скоростна раздяла с фосилните горива, запазване на

...
По-високо минимално заплащане, скоростна раздяла с фосилните горива, запазване на
Коментари Харесай

Социалдемократи, зелени и либерали се договориха. Това е новото правителство на Германия:


По-високо минимално възнаграждение, скоростна разлъка с фосилните горива, опазване на сегашните равнища на налозите: това са главните цели на идващото немско държавно управление.

Германия е още по-близо до ново държавно управление. Два месеца след изборите за Бундестаг през днешния ден завършиха съдружните договаряния сред трите партии: първата политическа мощ ГСДП дружно със Зелените и демократичната СвДП, които се подредиха се на трето и четвърто място по брой депутати.

Олаф Шолц ще е новият канцлер на Германия

Начело на новото държавно управление ще застане и министър на финансите в необятната коалиция с християндемократите на Ангела Меркел. Както знаете, ХДС/ХСС останаха на второ място на изборите за Бундестаг и ще бъда основна опозиционна мощ в Народното събрание, а досегашната канцлерка като държавен началник.
Редакцията предлага
Очаква се останалите основни позиции в новото държавно управление да бъдат разпределени сред Зелените и либералите. След многоседмично измерване на силите в спор за основното Финансово министерство, по всичко проличава, че поста ще поеме водачът на либералите Кристиан Линднер. Роберт Хабек, един от двамата ръководители на Зелените, който също се бореше за поста финансов министър, по всяка възможност ще получи особено основаното ново супер-министерство на стопанската система, енергетиката и опазването на климата. Съпредседателката на Зелените Аналена Бербок ще бъде министърка на външните работи.

Социалдемократите ще получат шест министерски поста в новото държавно управление, Зелените - 5, а СвДП - 4.

По-високо минимално възнаграждение, само че без повишение на налозите

Коалиционните договаряния продължиха повече от месец. До последно партиите водиха остри разногласия най-много по двете тематики, които попаднаха в ресорите на двамата конкуриращи се министри Хабек и Линднер: за парите и за климатичната политика. Носещата структура на трипартийното съдружно съглашение е общият мироглед, че Германия се нуждае от " широкомащабно обновяване " и от съдбоносен пробив напред. Главните провокации, пред които е изправена страната са климатичните промени, дигитализацията, подсигуряването на благоденствието на хората и опазване на обществената еднородност на обществото, считат трите партии.

Либералите отстояха възгледа си, че не в Германия не трябва да се покачват налозите. В сходство с желанието на социалдемократите пък ще бъде увеличена минималната часова ставка: когато новото държавно управление поеме управлението на страната, заплащането ще бъде вдигнато на най-малко 12 евро на час. Главният приоритет на Зелените е опазването на климата. По тази тематика трипартийната коалиция има намерение да форсира раздялата с фосилните горива, която би трябвало да бъде осъществена до 2030-а, а не до 2038-а година, както беше планувано до момента. До 2030-а година по пътищата на Германия би трябвало да се движат и най-малко 15 милиона електрическия автомобил. По отношение на миграцията новото държавно управление също счита да форсира някои процедури - най-много за събирането на разграничени фамилии и за репатрирането.

И още нещо любопитно: намалява се минималната възраст за гласоподавателите. Занапред на избори за Бундестаг и за Европейски парламент бюлетините си към този момент ще могат да пускат всички гласоподаватели над 16-годишна възраст.

Освен това новото държавно управление възнамерява въвеждането на " следена " продажба на канабис в лицензирани търговски обекти.

Предстои финално утвърждение от партиите

Трите партии желаят да подпишат съдружното съглашение още тази седмица. После то би трябвало да бъде утвърдено на съответните партийни конгреси.

Социалдемократите и либералите ще се произнесат на конгреси при започване на идния месец, а Зелените ще проведат допитване до членовете си.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР