Роден в работническо семейство на 15 септември 1964 г., настоящият

...
Роден в работническо семейство на 15 септември 1964 г., настоящият
Коментари Харесай

Фен на Орбан, футбола и бързите коли: Кой е Роберт Фицо?

Роден в работническо семейство на 15 септември 1964 година, актуалният словашки министър председател Роберт Фицо, правист по специалност, стартира политическата си кариера в комунистическата партия малко преди „ кадифената гражданска война “ от 1989 година, довела до разпадането на някогашната Чехословакия.

От 1994 година до 2000 година той е представител на Словакия в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), а през 1999 година основава лявоцентристката си партия Смер-СД, откакто е отритнат за министерски пост от Демократичната левица (ДЛ), политическите наследници на комунистите.

През 2006 година " Смер " печели съкрушителна победа, която изстрелва Фицо на премиерското място две години след присъединението на Словакия към Европейски Съюз. През 2009 година той вкарва страната си в еврозоната, само че не съумява да образува коалиция през идната година, макар че печели изборите.

През 2012 година, след рухването на дясноцентристката коалиция поради обвинявания в корупция, той реализира нова победа, а през 2016 година още веднъж печели, само че две години по-късно се постанова да подаде оставка на фона на всеобщи митинги поради убийството на проверяващ публицист и неговата избраница.

Забъркан в обвинявания в корупция, които постоянно е отричал, Фицо е почитател на бодибилдинга, футбола и бързите коли. Той е наричал словашките публицисти " мръсни антисловашки проститутки ".

Той се възхищава както на Владимир Путин, заявявайки, че не би разрешил съветският президент да бъде задържан с интернационална заповед, в случай че пристигна в Словакия, по този начин и на нелибералния водач на Унгария Виктор Орбан.

През 2023 година „ Смер “ още веднъж завоюва парламентарните избори и по-късно съумя да образува ръководеща коалиция. Фицо, на собствен ред, застана отпред на изпълнителната власт, напомня БГНЕС.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР