Чешкият премиер Петър Фиала заяви, че новината за покушението срещу

...
Чешкият премиер Петър Фиала заяви, че новината за покушението срещу
Коментари Харесай

Международната общност осъди покушението срещу словашкия премиер

Чешкият министър председател Петър Фиала съобщи, че новината за покушението против словашкия министър председател е шокираща.

„ Пожелавам на премиера да се оправи допустимо най-скоро. Не би трябвало да толерираме насилието, то не би трябвало да има място в обществото “, сподели Фиала.

Председателят на EK Урсула фон дер Лайен осъди „ подлата офанзива “ против словашкия министър председател Роберт Фицо.

 

„ Остро съдя подлото нахлуване против министър-председателя Роберт Фицо. Подобни прояви на принуждение нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията – най-ценното ни общо богатство. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство “, написа Фон дер Лайен в обществената мрежа „ X “.

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че е шокиран от „ чудовищното нахлуване “ против Фицо.

„ Бях надълбоко шокиран от чудовищното нахлуване против моя другар, министър-председателя Роберт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възобновяване! Бог да благослови него и страната му! “, написа Орбан.

 

„ Нищо не може да оправдае насилието или сходни набези “, съобщи ръководителят на Европейският съвет Шарл Мишел.

„ Шокиран съм от новината за нападението над премиерa Фицо след съвещание на словашкия кабинет в Хандлова. Нищо не може да оправдае насилието или сходни набези. Мислите ми са с министър-председателя и неговото семейство “, написа той в „ X “.

 

„ Нападението против министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяващо “, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„ Остро осъждаме този акт на принуждение против нашата прилежаща страна сътрудник. Трябва да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че насилието няма да се трансформира в норма в която и да е страна или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възвърне скоро и показваме своята взаимност с народа на Словакия “, сподели украинският държавен глава.

 

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че е надълбоко шокиран от новината за „ страхливото нахлуване против словашкия министър-председател Фицо “ и прикани за преустановяване на насилието в европейската политика.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че е шокиран и ужасяващ от стрелбата против словашкия министър председател.

„ Пожелавам му сили за бързо възобновяване. Мислите ми са с Роберт Фицо, неговите близки и народа на Словакия ", съобщи Столтенберг.

 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира стрелбата по премиера на Словакия като брутално и безусловно неприемливо посягане към свободата и демократичния избор на словашкия народ. „ Най-остро осъждаме всички форми на политически екстремизъм, омразата и насилието. В този миг мислите ми са с Роберт и фамилията му “, тя във Facebook.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР