По традиция щафетният маратон ще се проведе на 6 септември

...
По традиция щафетният маратон ще се проведе на 6 септември
Коментари Харесай

Спортни звезди и любители се пускат на щафетен маратон

По традиция щафетният маратон ще се организира на 6 септември и е отдаден на 132-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, както и 100 години от провеждането на първия щафетен маратон в света – в страната на изгряващото слънце –Япония.

Олимпийската шампионка Тереза Маринова, Евгения Раданова - българката с най-вече медали от Зимни олимпийски игри, Павлина Филипова - една от най-хубавите ни биатлониски с две четвърти места от олимпийски игри,както и рекордьорката по трасето от връх Ком до нос Емине Антония Григорова ще са част от тимовете, които ще започват в 3-ти Щафетен Маратон на София, който е уникален в България.

Традиционното към този момент спортно събитие се провежда всяка година в деня на Съединението, в което алегорично тимове от по 6 бегачи в 6 категории ще пробягат на 6 септември дистанцията от 42.195 км, с цел да даде опция на всички фенове на бягането да премерят своите сили в класическата дисциплинираност и да споделят страстите от обичания спорт.

Дисциплината Щафетен Маратон е публично приета от интернационалната федерация по лека атлетика (IAAF). Състезателното трасе ще премине по булевардите „ Евлоги и Христо Георгиеви “ и „ Черни връх “. Отборит ще пробягат под формата на щафета класическата маратонска отдалеченост от 42,195 км., като всеки участник ще пробяга на своя пост дистанции разпределени в 5 км, 10 км, 5 км, 10 км, 5 км и 7.195 километра. За класиралите се до трето място във всички категории са планувани купи, медали и материални награди. Като всеки приключил ще получи специфичен орден.

Очаква се тази година на старт да застанат сред 60 и 70 тима. Всяка година броя на участниците пораства. В първата година стартираха 44 тима, във втората -56 а в този момент се чака те да доближат 70 тима.

В надпреварата ще вземат участие както едни от най-успешните спортисти на България, по този начин и най-хубавите бегачи сега в страната. На старт ще застанат и доста любителски тимове, а по традиция ще има и тимове на разнообразни компании както и представители на държавните институции. Само Българска Армия има подготвеност да започва с 3 представителни тима от разнообразни родове войски.

Всички искащи да станат част от събитието и да споделят страстите от обичания спорт и да премерят своите сили в маратона могат да заявят своето присъединяване на http://sofiaekidenmarathon.com/ до 5 септември 2017 година

Надпреварата ще започва тъкмо в 9:00 часа на 6 септември от старт-финалната зона пред Националния стадион „ Васил Левски “ и се чака да прикючи малко след 13:00 часа на същото място.

Организатор на събитието е Младежки състезателен клуб „ София Европа “ с поддръжката на Столична община, Асоциация „ Спорт за всички “, клуб “5kmrun ” и под патронажа на Посолството на Япония в България.

Още за София Екиден Маратон
Първият „ Екиден маратон “ се организира през далечната 1917 година в Япония и оттогава набира международна известност като достъпено и атрактивно всеобщо спортно събитие по целия свят. Наименованието на надпреварата не е инцидентно - думата „ екиден “ се образува от две японски думи- „ еки “-пост и „ ден “- предаване. Регламентът планува тимовете да се състоят от по шест души, които общо изминават класическата отдалеченост от 42.195 км.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР