По-рано тази седмица Русия нанесе поредица от удари на украинска

...
По-рано тази седмица Русия нанесе поредица от удари на украинска
Коментари Харесай

Привършват ли руските високоточни ракети?

По-рано тази седмица Русия нанесе поредност от удари на украинска територия със относително евтини дронове камикадзе като главно оръжие, за които Киев твърди, че са доставени от Иран. Експерти по сигурността настояват, че съветските ресурси от съвременни точно управляеми ракети са доста лимитирани , обобщава Руската работа на Би Би Си.

Какви ракети употребява Русия?

Миналата седмица след Русия. Това повдигна въпроси по отношение на типа на употребяваното оръжие.

Отбранителни специалисти показват, че потреблението на ракети земя-въздух от Русия против наземни цели демонстрира дефицит на по-подходящи муниции.

" Най-забележителното нещо при (последните атаки) е увеличеното потребление на разнообразни ракети против наземни цели ", споделя Дъглас Бари, старши теоретичен помощник за военното галактическо пространство в Международния институт за стратегически проучвания. " Използването на крилати ракети за удари по цели на земята са мястото, където виждаме казуса. Поне тук-там запасите, в случай че не са изчерпани, то са на привършване . "

Друг знак, че Русия се пробва да откри сурогат на своите крилати ракети, е какъв брой постоянно се употребяват ирански дронове в Украйна .

От средата на септември в небето над Украйна, а неотдавна и по-малкият им вид " Геран-1 ". Така че в Русия назовават ​​произведените в Иран БПЛА надлежно " Шахид-136 " и " Шахид-131 ". Това са евтини и относително елементарни устройства, които все пак са способни да летят на обилни дистанции и да удрят огромни и уязвими неподвижни цели .

Иран влага съществено в производството на безпилотни системи от края на 80-те години на предишния век, само че с появяването на пазара на повече или по-малко свободно налични елементи за произвеждане на дронове и навигационни системи, иранските дронове се трансфораха от диверсионно средство за заличаване на обособени обекти в същинско стратегическо оръжие .
 Русия отхвърля да употребява ирански дронове против Украйна
Русия отхвърля да употребява ирански дронове против Украйна

Има съмнения, че такива безпилотни апарати са употребявани в ударите по Киев

Като всяко ново оръжие във войната, те не срещнаха дейна опозиция. Въпреки че украинските въоръжени сили настояват, че са свалили повече от половината " Шахиди ", тези дронове към момента са много сложни за прихващане - те не са доста забележими за радарите и са и много сложни за поразяване .

В изискванията, когато Русия явно няма скъпи крилати и балистични ракети, е мъчно да се откаже такова просто и налично средство.

Вярно е, че действието нормално поражда противодействие и най-вероятно доста експерти в този момент работят върху задачата да обезвреждат опасността от иранските дронове. Евтиното решение постоянно не е супер дейно и най-вероятно украинците ще се научат по какъв начин да се оправят с тях .

Но до момента в който това се случи, евентуално ще има по-малко ракети в украинското небе и повече дронове.

В началото на войната Русия употребява огромен брой прецизни управляеми ракети, с цел да порази наземни цели в Украйна, само че броят на ударите понижа през лятото и някои западни чиновници на защитата считат, че съветските ресурси от точно управляеми оръжия са били доста изчерпани по време на войната.

Джеръми Флеминг, началник на Британския център за държавни връзки (GCHQ), сподели тази седмица: " Ние знаем - и съветските командири на място знаят - че запасите и боеприпасите са на привършване ".

Може ли да се потвърди това изказване?

Броят на ракетите, с които разполага Русия, е строго защитавана загадка и ние не знаем на какви данни базират оценките си западните разследващи организации. Кадрите от последните ракетни офанзиви обаче дават някои улики.

Някои от фотосите на следствията, оповестени в интернет, демонстрират парчета, наподобяващи ракети С-300. Съдейки по сходни известия в обществените мрежи, зенитните ракети С-300 са били употребявани от Русия за поразяване на наземни цели.

Зенитно-ракетната система С-300 по принцип е предопределена за заличаване на въздушни цели.

След деликатен обзор може да се потвърди, че три изображения на последствията от обстрела в Украйна съдържат парчета, съответстващи на ракети земя-въздух С-300. Трябва да се помни, че и Русия, и Украйна разполагат с тези оръжия и се упрекват взаимно в потреблението им .

Някои специалисти считат, че Русия употребява тези муниции, тъй като й липсват по-точни ракети.

" Те използваха много ракети с огромен обхват, с цел да ударят цели в Киев, Лвов и други градове. Сигурен съм, че са ревизирали запасите си, оценили са опциите за увеличение на производството... и са разбрали, че най-хубавият метод да се реализира резултат е да се употребяват такива ракети като С-300 ", споделя Луиз Джоунс от McKenzie Intelligence Services, компания за разбор на разузнаване.

Използването от страна на Русия на муниции земя-въздух против наземни цели може да се изясни и с оперативните ограничавания, пред които са изправени съветските военновъздушни сили над Украйна. От самото начало на нахлуването съветската авиация не съумя да реализира предимство във въздуха.

Възможно ли е да са украински ракети?

Украинците също употребяват С-300 по предопределение - за събаряне на съветски ракети. Москва твърди, че те падат на земята, причинявайки съпътстващи вреди и цивилни жертви.

Евгений Попов, заместник-председател на комисията по осведомителни технологии в Държавната дума на Русия, сподели пред Би Би Си, че вредите, нанесени на цивилни зони, като детски площадки, са " работа на (украинските) противоракетни системи ".

Според оръжейни специалисти е доста мъчно да се дефинира произходът на една ракета по нейните парчета .

" Една високоексплозивна бойна глава, като тези на множеството ракети като С-300, по този начин или другояче ще сътвори сходни парчета... тъй че мисля, че е много мъчно да се отговори тук ", споделя Сидхарт Каушал, откривател мозъчен концерн за защита и сигурност на Кралски единен проучвателен институт за защита (RUSI).

Иън Уилямс, теоретичен помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, споделя, че не е видял никакви доказателства, че украинските системи са се провалили по време на последните офанзиви .

Тъй като има доста променливи за разглеждане, е мъчно да се създадат дефинитивни изводи от наличните изображения на останките. Но Уилямс счита, че е малко евентуално украинските системи за противовъздушна защита да бъдат ситуирани в центровете на градовете : " Те нормално се разполагат в покрайнините на мястото, което желаете да отбраните. Всички (украински) зенитни ракети, които паднат, надали ще паднат в градските региони. "

Какви други оръжия употребява Русия?

Русия стартира войната през февруари тази година с вълна от ракетни удари . Към 7 март Пентагонът пресметна, че руснаците са изстреляли към 600 ракети през първите 11 дни от спора .

Атаките продължиха от суша, море и въздух, като последното беше основно от съветска територия.

Сред типовете употребявани съветски оръжия са балистични и крилати ракети " Искандер " , както и крилати ракети " Калибър ", които се изстрелват от кораби и подводници, ситуирани в Черно море.

Руснаците също използваха крилати ракети с въздушно изстрелване Х-101 и Х-555, както и ракети " Точка-У ", които убиха повече от 50 души на гарата в Краматорск през април.

Би Би Си изследва обстрела на търговски център в град Кременчук, Полтавска област, в края на юни, при който починаха минимум 20 души, и откри, че ракетите Kh-22 или по-модерният им вид Kh-32 са били употребявани за този удар.

Това са по-стари ракети, в началото предопределени да поразяват кораби, а не наземни цели . Това събитие в допълнение затвърди мнението на редица специалисти, които считат, че съветските ресурси от някои модерни оръжия може да са на привършване.
 Украйна: Русия разполага с 45% от ракетите, които имаше преди войната
Украйна: Русия разполага с 45% от ракетите, които имаше преди войната

Особено сложна обстановка с " Искандер "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР