По правило България рядко изпъква в положителните статистики в Европейски

...
По правило България рядко изпъква в положителните статистики в Европейски
Коментари Харесай

България сред първенците в потреблението на зелена енергия в ЕС

По предписание България рядко изпъква в позитивните статистики в Европейски съюз. В последни данни на Евростат обаче страната ни е една от трите държави-членки, които са съумели да трансферират таргета си за брутното извънредно ползване на сила от възобновими източници . За 2020 година да вземем за пример сме достигнали 23,3% или със 7 пункта над това, което сме били планували.

Това ще рече, че България се е справила сполучливо с осъществяване на задачите си, залегнали в Директива 2009/28/ЕО, която предизвиква използването на енергийни източници, които се възобновяват по натурален път - слънчевата сила, вятъра, хидроенергия и биомасата. Директивата също по този начин дефинира национални цели за 2020 година, които са избрани, като се вземат поради отправната точка и общия капацитет за възобновими източници във всяка страна.

На равнище Европейски съюз делът на брутното извънредно ползване на сила от възобновими източници доближи 22% през 2020 година На световно равнище също се регистрира позитивен прогрес, тъй като процентът е с 2 пункта над целевото равнище за 2020 година, сочат данни на Евростат. Делът на силата от възобновими източници, употребена в транспортните действия в Европейски Съюз, пък доближи 10,2 % през 2020 година

Макар и с дребни стъпки вървим към прогрес и е редно да се означи, че това на процедура е крайъгълният камък в пътя на Европейски Съюз към климатичен неутралитет до 2050 година

Другите две държави-членки, които доста надвишават задачите си за цитирания интервал, са Швеция и Хърватия . Те са отчели с близо 11 процентни пункта по-високо ползване. За съпоставяне ние сме белязали неочакван триумф с близо 7 процентни пункта.

За сметка на това Франция е единствената страна в Европейски Съюз, която не съумява да се оправи с в началото заложените цели и не ги доближава с близо 4 пункта.

С повече от половината от брутното извънредно ползване на сила от възобновими източници обаче Швеция, постигнала 60 на 100, има най-голям дял и забележителна преднина измежду държавите-членки на Европейски Съюз през 2020 година. С този връх тя изпреварва Финландия (44%) и Латвия (42%).

В противоположния завършек на скалата най-ниските пропорции на възобновимите енергийни източници са регистрирани в Малта (11%), следвана от Люксембург (12%) и Белгия (13%).

Две страни, които се намират отвън Европейския съюз, само че няма по какъв начин да не отбележим, напряко могат да сразят гордостта ни от трансферирания таргет. Исландия и Норвегия са постигнали колосални резултати от надлежно 83,7 и 77,4 на 100 приложимост на възобновими източници на сила.


В зелено - постигно ползване на сила от възобновими източници
В жълто - предоставени цели за 2020г.(таргет)

Превръщането на Европа в първия климатично безпристрастен континент до 2050 година е задачата зад Европейския зелен контракт (COM(2019) 640 окончателен), който е много амбициозния пакет от ограничения, целящ да даде опция на европейските жители и предприятия да се възползват от резистентен зелен преход.

Използването на възобновима сила в действителност има доста евентуални изгоди, в това число понижаване на излъчванията на парникови газове, диверсификация на енергийните доставки и понижена взаимозависимост от пазарите на изкопаеми горива, по-конкретно петрол и газ.

Нарастването на възобновимите енергийни източници пък може също да подтиква заетостта в Европейски Съюз посредством основаване на работни места в нови „ зелени “ технологии.

TrafficNews към този момент ви описа за желанието на един от региони в Пловдив, който обмисля да предложи детските заведения да преминат напълно на слънчеви системи. Един от претекстовете е независимостта на градините и яслите, като сами ще създават нужното количество електричество. По този метод се цели и спеставяне от сметките за електричество.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР