По повод поредната мащабна кибератака - този път у нас,

...
По повод поредната мащабна кибератака - този път у нас,
Коментари Харесай

Репортерка от БНТ спретна нелеп гаф, свързан с Мария Габриел

По мотив следващата огромна хакерска атака - този път у нас, еврокомисарят Мария Габриел съобщи, че България изостава с вложенията в киберсигурността, написа Блиц.

В началото на диалога тя разяснява и избора на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейска комисия и още един път я поздрави.



Тя сподели, че двете са си поискали в дух на съдействие да създадат съответни предложенията, които през вчерашния ден ръководителят на Европейска комисия е споделила в Екологичен потенциал.

„ Аз персонално от една страна имам задоволство, че цифровизацията продължава да стои извънредно високо в дневния ред на Европа. Такава беше и в нейната стратегия.

Освен това обаче ми се желае да слушам повече неща, свързани с Централна и Източна Европа, повече неща, свързани с бюджета на Съюза, повече неща, свързани със Западните Балкани.

Всички сме точно в това очакване - да превърнем в съответни политики и действителни дейности към този момент споделената й визия за Европа през вчерашния ден “, съобщи еврокомисарят по цифрова стопанска система.

Тук обаче Българска национална телевизия позволи нелепа неточност. Вместо да бъде оповестена като „ еврокомисар по цифрова стопанска система “ Мария Габриел бе показана като „ еврокомисар по цигрова стопанска система “.



Мария Габриел уточни, че следва изпращане на писма, които ще приканят ръководителите и министър председателите на страните членки да създадат своите номинации.

„ Има оригиналност. Ще има условие за предложение на две имена - на мъж и на жена. След това най-важният детайл е разпределението на ресорите, което ще стане в сходство с програмата, която тя към този момент изложи.

За България ресорът е мощен и в действителност носи действителна изгода в всекидневието. Имаме го в този момент. Това е цифровизацията - тя е част от всекидневието ни, тя е ресорът, който разрешава Европа да се проектира в бъдещето “, посочи тя.

Мария Габриел акцентира, че за нея е значимо въз основата на цифровизацията идващият сектор да има своите мощни аспекти, които да включват сигурността, цифровите умения, вложенията в образованието и всичко това да има директно отражение върху промишлеността.

„ Европа има повече от всеки път потребност да има своите европейски първенци, да подкрепя дребните и междинни предприятия, да подкрепя своите startup-и, тъй че доста бързо да се върнем в едно съревнование, в което изоставаме, за жалост, сега “, открои българският еврокомисар.

По мотив на хакерската атака против Национална агенция за приходите през вчерашния ден българският еврокомисар съобщи, че в случай че България изиска помощ, Киберагенцията на Европейски Съюз може да реагира доста бързо.

„ В очакване сме на такова искане. Ние сме подготвени, когато това бъде поискано. Защото случаят се случва в България. България е водещата страна. Наблюдаваме съответна реакция от виновните институции.

Това, което за нас е значимо, че имаме два механизма за реагиране - от една страна новия член 7. от Закона за киберсигурност, влезнал в действие единствено преди 3 седмици, който разрешава киберагенцията ENISA доста бързо да помогне на страната членка да откри накърнимост и да й предложи механически потенциал за увеличаване на способността й за резистенция. А ние, като Европейска комисия, с нашето ядро за незабавна реакция при киберинциденти също имаме опция за изпращане на такива специалисти “, сподели още Мария Габриел.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР