По-ниска избирателна активност от миналогодишната, една нова партия в парламента

...
По-ниска избирателна активност от миналогодишната, една нова партия в парламента
Коментари Харесай

"Продължаваме промяната" се превърна в основен донор на гласове за "Възраждане" и "Български възход"

По-ниска изборна интензивност от миналогодишната, една нова партия в Народното събрание и двойно увеличение на резултата на " Възраждане ". Такава е грубата равносметка от вота в неделя, която слага и два съществени въпроса: от кои обединения Стефан Янев ( " Български напредък " ) събра своите над 115 хил гласа и за кого са дали своят вот подкрепилите " Възраждане " на предходните избори.

Социологическите сечения от екзитполовете в деня на вота пробват да дадат отговори. От данните е очевидно, че главният донор и на двете обединения (а отчасти и на други) е " Продължаваме промяната ", както и Има Такъв Народ, която продължи разпада си, откакто още на предишния избор през ноември 2021 г преля съществена част от гласоподавателите си към самата Политическа партия и други обединения.

Част от хората, подкрепили новия план " Български напредък " в огромна степен са същите подкрепили предходния нов план Политическа партия. Става дума за съвсем 50 хиляди гласа - от общо към 115 хиляди, подадени за партията на Янев Това са към 43% от всички дали своят вот за групировката на някогашния длъжностен министър председател.
Реклама
Останалите гласове за групировката идват от разнообразни места - съгласно данните на " Галъп ", гласоподаватели на Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия от ноември в този момент образуват по 9% от вота за " Български напредък " -т.е. всяка от тези партии е " преляла " по над 10 хил гласоподаватели на Стефан Янев. По-малко са тези от ГЕРБ и други партии. Новата групировка е привлякла и към 11 хил гласа на хора, които на предишния избор не са подкрепили никого или не са дали своят вот.

Половината от общо 250 хил гласа за " Възраждане " от неделя са на лоялни нейни гласоподаватели от предишните избори. За удвоения избор за партията на Костадин Костадинов са помогнали основно Политическа партия - евентуално с над 40 хиляди гласа, като това са към 17% от галсовете за " Възраждане ". Партията е привлякла и значително гласове от Има Такъв Народ - към 23 хиляди или 9% от вота Костадинов взема от ГЕРБ към 5%. Толкова притегля и от Българска социалистическа партия.

" Демократична България " пък съумява да си върне част от електората, който на изборите 2021 година поддържа Политическа партия. Така в неделя 20% от гласувалите за Демократична България на предходния избор са дали гласа си за Кирил Петков и Асен Василев. Става дума за към 30 000 души.

Така данните демонстрират, че най-големият " донор " на гласове на изборите е някогашната ръководеща партия " Продължаваме промяната ", следвана от Има Такъв Народ. На 2 октомври са излезли към 590 хиляди души, които декларират, че и през ноември 2021 година са дали своят вот за Политическа партия, означават от " Галъп ". Тоест към 80 хиляди гласоподаватели на Политическа партия от предишните избори очевидно не са излезли в този момент - на 14 ноември гласувалите за Политическа партия бяха над 670 хиляди. Около 370 хиляди от тях пък са повторили вота си за Политическа партия. Останалите 130 хиляди гласове за Политическа партия идват от всевъзможни направления - на мястото на отляли се към други партии предходни гласоподаватели на Политическа партия - най-видимо към партията на Янев, " Възраждане " и Демократична България, само че към 30 хиляди са минали към ГЕРБ. Последното обаче е в двете посоки - самата ГЕРБ е " дала " на Политическа партия други над 25 хил гласоподаватели.
Реклама
Тази огромна динамичност и във вота за " Продължаваме промяната " удостоверява две други ясни трендове. Партията на Кирил Петков и Асен Василев към момента няма образувано толкоз устойчиво и твърдо ядро, както другите по-голямии партии, където лоялния избор надвишава 80-85%. При ГЕРБ делът на повтаряне на вота в този момент да вземем за пример може да се пресметна на към 530 хиляди гласа от общо над 630 хиляди.

Динамиката е показателна и за лутането на стотици хиляди гласоподаватели, което ясно приказва за настроенията и объркването в обществото, което повече търси, в сравнение с отстоява.
Свързани публикации Резултатите в огромните градове: Доминация на ГЕРБ и Движение за права и свободи 3 октомври 2022, 17:47 " Продължаваме промяната " загуби близо 1/4 от гласовете си, " Възраждане " ги удвои 3 октомври 2022, 17:02 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР