По Националния план за действие по заетостта ще се субсидира

...
По Националния план за действие по заетостта ще се субсидира
Коментари Харесай

Ще се субсидира заетост при работодатели, които продължават да работят

По Националния проект за деяние по заетостта ще се субсидира претовареност при работодатели, които не престават да работят в актуалната обстановка. Заедно с това ще се обезпечава образование за подготовка и преквалификация за хората, освободени от такива браншове, които не се възвръщат, и за което има средства по проекта. Това отбелязва министърът на труда и обществената политика Деница Сачева в писмен отговор на въпрос на народния представител Георги Гьоков.

По думите й по проекта се разполага и с запас, както и със средства за осъществяване на районни стратегии за претовареност, които също ще могат да допринесат за справяне с зародилата рецесия.
Към момента не е належащо да има актуализация на Националния проект за деяние по заетостта, показва Деница Сачева. Но дружно с това прецизира, че при зародила нужда - да вземем за пример ориентиране на спомагателни финансови средства към бюджета за дейна политика на пазара на труда, има подготвеност за актуализиране на Плана в незабавен порядък.

Безспорно пандемията ще промени толкоз съществено пазара на труда, колкото и световната финансово-икономическа рецесия, която единствено преди няколко години оставихме зад тила си. През последните дни се следи възходящ поток безработни, като най-честата причина за загуба на претовареност е въздействието на коронавирусната зараза, публикувана измежду редица страни, с които стопанската система ни е в тясно взаимоотношение, както и поради взетите в страната ни ограничения за ограничение на разпространяването на заболяването.

На напред във времето през днешния ден излиза оправянето с непредвидения брой новорегистрирани безработни, освободени от предприятия в затруднено състояние. В тази връзка Сачева отбелязва, че МТСП ще продължи да подхваща дейности, целящи намаляване на отрицателното влияние на рецесията върху хората и бизнеса, както и за поощряване запазването на заетостта и/или насочването към нови работни места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР