По много въпроси ЕС и Китай са единодушни, но помежду

...
По много въпроси ЕС и Китай са единодушни, но помежду
Коментари Харесай

ЕС и Китай запазват различията си по спорните въпроси

По доста въпроси Европейски Съюз и Китай са единомислещи, само че посред ни остават и разлики. Това съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконференцията с президента и премиера на Китай Си Цзинпин и Ли Къцян. В съвещанието взе участие и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи Българска телеграфна агенция от Брюксел.

Мишел дефинира диалога като открит и изчерпателен. Той уточни, че Европейски Съюз упорства изводите от пандемията да бъдат направени при цялостна бистрота и с интернационално присъединяване. За Европейски Съюз е значимо имунизацията против новата болест да бъде общодостъпно богатство, добави той.

По неговите думи в диалога е бил обиден въпросът с Хонконг и човешките права. Европейски Съюз е изразил угриженост от предвижданите от Пекин промени и е настоял да се съблюдава правилото за една страна с две системи.

Европейски Съюз и Китай имат дневен стокообмен за 1 милиард евро и Китай е най-големият европейски търговски сътрудник, означи Мишел. Той посочи, че половината европейски вложения в Китай минават през Хонконг, по тази причина от китайската страна се упорства за обезпечаване на политическа индиферентност по отношение на локалните сдружения с европейско присъединяване. По неговите думи е належащо също китайската страна да обезпечи достъп на европейски компании до публичните поръчки, да схване правила за дотациите, да съблюдава условията за произвеждане.

Фон дер Лайен уточни, че Китай е належащо да взе участие в напъните за преустановяване на използването на изкопаеми първични материали в производството и да обещае след 2050 година да се стреми към стопанска система, безвредна за околната среда. Тя прикани за ангажимент от Пекин за държанието на сдруженията, в които китайската страна е притежател.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР