По-малко потребители в ЕвропаAкциите на технологичния гигант Facebook потънаха с

...
По-малко потребители в ЕвропаAкциите на технологичния гигант Facebook потънаха с
Коментари Харесай

Facebook загуби 100 млрд. долара

По-малко консуматори в Европа


Aкциите на софтуерния колос Фейсбук потънаха с 24% откакто компанията в сряда показа доклад за второто тримесечие, който се размина с упованието на анализаторите. Малко по-късно акциите възвърнаха част от цената си като борсовата търговия в Съединени американски щати завърши със спад от 20%. В резултат Фейсбук загуби близо $100 милиарда от цената си. А благосъстоянието на съоснователя и основен изпълнителен шеф на компанията Марк Зукърбърг понижа за броени часове с $16,8 милиарда Ако цената на акциите се задържи, той ще падне от трето до шесто място по благосъстояние в света съгласно показателя Bloomberg Billionaires като ще има $70 милиарда Сривът на акциите на Фейсбук повлече и други софтуерни компании. Netix изгуби 3,6%, Alphabet – 2,4%, а акциите на Twitter поевтиняха с 6,5%.

Причината за това станаха данни, малко по-лоши от упованията на анализаторите, както и мнения, че растежът на приходите на компанията ще се забави. Броят на потребителите на обществената мрежа в Европа спада за първи път. Ежедневните консуматори на Фейсбук в Европа понижават до 279 млн., при 282 млн. през предходното тримесечие. В Съединени американски щати и Канада ежедневните консуматори се задържат на 185 млн. Увеличават се обаче потребителите на азиатския пазар, като в следствие общият им броя нараства до 1,47 милиарда Спадът в Европа може да е резултат от по-строгите правила за отбрана на персоналните данни (GDPR), които влязоха в действие на 25 май. След въвеждането на GDPR, Фейсбук попита потребителите дали желаят да споделят избрани данни за себе си. Компанията ще направи това и с потребителите в останалата част от света. Ако те изберат да споделят по-малко данни, това ще повреди опцията на Фейсбук да насочва реклама към тъкмо избрани групи, което ще направи компанията по-малко привлекателна за рекламодателите.

Приходите на компанията нарастват с впечатляващите 42% до $13,2 милиарда, само че са малко под упованията на анализаторите от $13,3 милиарда Инвеститорите обаче се изплашиха от думите на основния финансов шеф Дейвид Уенър, който съобщи, че растежът на приходите ще се забави през идващите две тримесечия. В същото време упованията са за по-високи разноски за вложения в нови форми на шерване на наличие (като изчезващо видео).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР