По-малко от една трета от членовете на руската Федерална служба

...
По-малко от една трета от членовете на руската Федерална служба
Коментари Харесай

Ако срещу Путин се надигне бунт, едва 30% от ФСБ би го подкрепило

По-малко от една трета от членовете на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) биха били подготвени да поддържат президента Владимир Путин, в случай че протестът на Евгений Пригожин се повтори, сподели пред Newsweek някогашният съветски магнат Михаил Ходорковски, който в този момент живее в заточение.

Бившият съветски петролен шеф Ходорковски, в миналото най-богатият човек в Русия, твърди, че с него все по-често се свързват членове на ФСБ, които са разочаровани от режима на Путин и му оферират „ информация “.

60-годишният мъж, който е избран за „ задграничен сътрудник “ от Кремъл, оглавяваше енергийната компания Юкос, преди да прекара десетилетие в пандиза в Русия по обвинявания, които критиците нарекоха политически стимулирани. Той беше един от най-ранните поддръжници на демократичната смяна в Русия, критикувайки ендемичната корупция на телевизионна среща с Путин при започване на 2003 година Ходорковски беше опрощение от съветския президент през 2013 година, само че остава водещ критик на неговия режим.

В изявление за Newsweek от Лондон, където в този момент живее, Ходорковски споделя, че е научил, че равнището на преданост на хората, обслужващи Путин, е „ много ниско “.

„ Мисля, че в случай че на следващия ден имаше още един протест и чиновниците на ФСБ биват призовани да защитят Путин, може би единствено 30% биха били подготвени да създадат това “, твърди той.

През април един от плановете на Ходорковски, проверяващият уеб страница Dossier Center, който наблюдава незаконната активност на разнообразни хора, свързани с Кремъл, разгласява изявление с Глеб Каракулов, беглец от Федералната работа за защита (ФСО). Каракулов е служил като капитан във ФСО и като един от офицерите за отбрана на Путин, преди да избяга в Истанбул поради възраженията си против войната в Украйна.

„ Един беглец ни ни даде изявление. Човек, който беше доста непосредствен до Путин. Той беше индивидът, който доставяше връзки за Путин и се разхождаше с телефонна линия до президента на Русия от самото начало. Той сподели че равнището на преданост на хората, обслужващи Путин, е много ниско “, изяснява Ходорковски.

Ходорковски споделя, че това не включва „ най-близкото обграждане “ на Путин, тъй като „ тези хора ясно схващат, че тяхното бъдеще и орис са изцяло преплетени с тези на Путин “

„ Което не значи, че няма да не го предадат един ден, само че сигурно няма да приказват за това обществено “, добавя той.

Шефът на ФСБ Александър Бортников се счита за един от най-близките съветници на Путин и е работил с него в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Ленинград, в този момент Санкт Петербург, по време на Студената война.

„ Но в случай че приказваме за третия или даже четвъртия кръг хора към Путин – има много източници от там “, споделя Ходорковски. „ Това са хората, които се пробват да запазят опцията си за заднен излаз отворена за себе си “.

Дилемата на Путин

Пригожин беше заточен в Беларус в договорката, подписана с посредничеството на Лукашенко, а обвиняванията против него за образуване на въоръжен протест след това бяха свалени. На въпроса за какво наподобява, че Путин елементарно е пуснал шефа на Вагнер, Ходорковски дава отговор, че Путин сега е „ в усложнение “.

„ Ако той не накаже никого за протеста, тогава проектът за нов протест от вида на Пригожин ще бъде доста по-вероятен “, споделя Ходорковски. „ Когато започнеш да наказваш хората, тогава можеш ненадейно да схванеш, че половината от настоящата войска е на страната на Пригожин и по-късно в действителност можеш да насърчиш по-голям протест и доста по-голям конфликт. “

Лоялност към Путин

Походът на Пригожин към Москва не е най-лошото нещо, което създателята на „ Вагнер “ е направил за режима на Путин, на мнение е Ходорковски.

„ Това, което той направи, беше да артикулира концепциите, и то не на демократичната аудитория, а на публиката на Путин, думите, които те бяха подготвени да чуят – че войната е неточност, че повода за войната е присвояването от страна на Путин, за в името на обкръжението на Путин. Това са думите, които хората на предната линия не желаят да чуят, тъй като това значи, че са били предадени. „

Идеите, които Пригожин артикулира посредством своето въстание, „ не могат да бъдат изтрити “ и в този момент са „ в главите на хората “.

„ Те са го чули. Така че дали ще е Пригожин, дали ще е някой различен, няма значение. Едно е ясно, въоръжените сили на Русия няма да бъдат лоялни на Путин. Те не са лоялни от много дълго време “, сподели Ходорковски.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР