По-малко от 48 часа изминаха, откакто Роджър Федерер обяви новината

...
По-малко от 48 часа изминаха, откакто Роджър Федерер обяви новината
Коментари Харесай

Люти за Федерер: Нямаше как да продължи; той е дори по-добър човек, отколкото играч

По-малко от 48 часа изминаха, откогато Роджър Федерер разгласи новината за своето отдръпване от професионалния спорт, а цялата тенис общност към този момент изрази признанието си към именития швейцарец. Маестрото разгласи, че идният Laver Cup се явява последното публично съревнование в неговата кариера, а неговият треньор Северин Люти приказва какво е довело до ненапълно предварителния завършек на невероятната кариера на дългогодишния номер едно в света.

За възприятията му по отношение на отказването на Федерер:

- Истината, е че просто нямаше задоволителен прогрес с коляното. Той е на 41 години и е изиграл над 1500 мача. Беше невероятно да продължим, имайки поради събитията. Роджър го направи елементарно за нас. Разбира се, това беше прочувствено решение за него, само че другояче не би могъл да реализира толкоз доста на сходно равнище. Зад всичко това стои голяма доза пристрастеност. Той постоянно е бил извънредно положителен за всичко. Щеше да ми е по-трудно, в случай че го бях видял унищожен. Помага ми да следя какъв брой добре минава през този развой. Роджър ми се обади няколко пъти през днешния ден, с цел да види по какъв начин съм. Той постоянно мисли за другите. В момента е със фамилията си и е добре. Мисля, че не би трябвало да се концентрираме единствено върху края на кариерата му, а и върху това, което е постигнал. Всички тези красиви триумфи. Хората не би трябвало да изпитват само горест, а да бъдат щастливи от всички мигове, които са изживяли с Роджър.

За Laver Cup:

- Ще се опита да играе. Все още не е ясно дали това ще се случи на сингъл или на двойки. Той желае да е в тима и ще се опита да играе. Роджър не желае да се слага над целия шампионат, само че реакциите несъмнено ще бъдат зашеметяващи. Със сигурност ни предстоят моменти на настръхване.

За най-хубавите му мемоари от кариерата на Роджър:

- Спонтанно се сещам за последната купа от Уимбълдън през 2017-та година. В същия сезон пристигна и купата от Аустрелиън Оупън, когато се завръщаше от травма и никой не очакваше да завоюва. Също бих отличил златния му орден на двойки от Олимпиадата със Стан, триумфа за Купа " Дейвис " и спечелването на Ролан Гарос.

За наследството на 20-кратния първенец от Шлема:

- Мисля, че доста ще го запомнят най-много като добър човек. Това е по-важно от завоюваните титли. Неговата добрина и държание към останалите играчи е една от основните причина за взаимното уважание, което виждаме сред тенисистите.  Той приказва с всеки един в съблекалнята. Няма значение за кого става въпрос. Той се интересува само от самия човек. Успехите му няма да бъдат забравени в скоро време, само че човешкият аспект е още по-значим. Намирам за доста положително събитието, че Роджър в никакъв случай няма да обърне тил на тениса - приключи наставникът на един от най-титулуваните играчи в историята на тениса.

I’ve had the chance to talk to Severin Lüthi about. A few excerpts. About the decision to retire: «He just did not make enough progress. He`s 41, been on the tour for so long, he`s played over 1500 matches. His retirement is a combination of these factors.» (1/8)
— Simon Graf (@SimonGraf1)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР