По-малък растеж и по-голяма инфлация заради кризата в Украйна. Това

...
По-малък растеж и по-голяма инфлация заради кризата в Украйна. Това
Коментари Харесай

Икономист: Не е време за паника и избори, цените ще растат

По-малък напредък и по-голяма инфлация поради рецесията в Украйна. Това предвижда Европейската централна банка.

Икономистът доктор Пламен Иванов заяви в студиото на  " България заран ", че не е време за суматоха или фрапантни дейности от вида " купувайте " или " не купувайте ". 

" Това, което се случи с горивата, а в този момент и с съответен артикул, показва изключително настръхнало общество, което към този момент реагира по под паника метод. Не е време всеки да се изрича за инфлация и потребителски цени. Време е за успокоение и действителна оценка на събитията ", изясни той.

Иванов е уверен, че тежкото време, в което живеем, няма да изчезне с преустановяване на военните дейности. ЕЦБ дава прогноза, че инфлацията на европейско равнище ще продължи да се усилва до края на годината.

" Имаме унищожени 3-4 стопански системи, една от тях от водеща в света. Това ни чака - все по-променливи цени, прекрояване на национални бюджети, мъчно прогнозиране на цената на горивата. Инфлацията и цените ще продължат да порастват ", акцентира икономистът пред Bulgaria ON AIR. 

Според него най-ефективната мярка е, когато страната играе своята регулаторна функционалност. Тогава няма да стига до внезапно всяване на суматоха и далавера с цените.

" Случаите с олиото и горивата надали можеха да бъдат предсказани или избегнати, тъй като са резултат от суматохата измежду хората. В дълготраен проект регулаторната форма на страната може да направи промяна на пазарите, без да се меси като състезател на пазара. Не е време за политически опити или приканване за предварителни избори ", посочи Пламен Иванов.

По думите му страната би трябвало да подхваща добре премерени опасности, с цел да бъде защитено обществото от дефицит на дадени запаси. Проблем с цената на газа е налице и подобен ще има, само че вносът няма да спре, безапелационен е доктор Иванов. 

А актуализация на бюджета ще има във всички страни, които са наранени от войната, освен у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР