По инициатива на Областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев на

...
По инициатива на Областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев на
Коментари Харесай

Пловдивската власт на среща в София заради проблемите на Околовръстното

По самодейност на Областния шеф доктор инж. Илия Зюмбилев на 25 януари 2024 година се организира междуинституционална среща с всички страни, имащи отношение към построяването на околовръстния път на град Пловдив. Срещата се състоя в постройката на Агенция „ Пътна инфраструктура ” в София, като самобитен хазаин беше заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Найденов.
Прочетете още
„ Пловдив е парещ регион, които концентрира огромни вложения и ползи, по тази причина в тази среща би трябвало да бъдат открити решения за проблемите преди построяването на околовръстния път “, сподели зам.-министър Найденов.

В срещата се организира полемика във връзка с четири сектора от околовръстния път.

Относно готовия план за ново трасе (югоизточно от града) по направлението на път II-56 – от пътен възел „ Скобелева майка “ на север до построеното кръгово кръстовище с Асеновградско шосе на юг, заместник-министър Найденов предложи да се продължи взаимната работа на специалистите от АПИ и НКЖИ за решение на проблемите.

Бяха прегледани и плановете, касаещи удвояване на съществуващия (югозападен) околовръстен път на гр. Пловдив, разграничено на три обособени позиции. Обособена позиция № 1 включва сектори от републиканските пътища III-805 и II-86 – почти от кръстовището при „ Джъмбо “ на север до края на моста над р. Марица на юг, в това число и пътен възел при Пазарджишко шосе. Обособена позиция № 2 съставлява секторът от път III-805 от пътен възел „ Царацово “ при Голямоконарско шосе на север до кръстовището при „ Джъмбо “ на юг. Обособена позиция № 3 обгръща най-дългия сектор за удвояване (14 км от път II-86 южно от гр. Пловдив) – след края на моста над р. Марица до построеното кръгово кръстовище с Асеновградско шосе, незабавно след ж.п. линия на КЦМ АД. Обърнато бе внимание и на постъпилите в Агенция „ Пътна инфраструктура ” възражения и обструкции от заинтригувани притежатели, чиито парцели се засягат от трасето на бъдещия околовръстен път.

За всеки от трите плана ЕТИС при АПИ е приел решенията в проект, което съставлява първи промеждутъчен стадий от осъществяването на трите контракта и с което ситуационните решения за удвояване на трасето са закрепени. Предстои осъществяване на законоустановените екологични процедури пред способените органи по околна среда Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив, за трите обособени позиции, след приключването на които ще се изработят идващите етапи на планиране – същинските механически планове и парцеларни проекти. Парцеларните проекти, по които ще се прави отчуждаването на засегнатите частни парцели, подлежат на одобрение от министъра на районното развиване и благоустройство.

„ Повече от 20 години страната и Община Пловдив се пробват да решат казуса с Околовръстното шосе, само че с помощта на нашите взаимни старания темповете ще бъдат ускорени “, разяснява доктор инж. Зюмбилев.

 В работната среща взеха присъединяване кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, ръководителят на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов, представители на Министерство на регионалното развитие, АПИ, Областна администрация-Пловдив, Директива за птиците НКЖИ и проектанти. Следващата среща е планувана в края на февруари.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР