По-голямо внимание професорът отделя на проблемите на манипулирането на съзнанието

...
По-голямо внимание професорът отделя на проблемите на манипулирането на съзнанието
Коментари Харесай

Ноам Чомски разкри 10-е мръсни начина за зомбиране на масите

По-голямо внимание професорът отделя на проблемите на манипулирането на съзнанието на масите. Той е разгласил редица писания на тази тематика, чрез какви способи медиите и държавните управления на страните ръководят народите. В този материал са изброени 10 основни операции
Култивирането на възприятие за виновност

Една от главните задания е да се накара индивидът да се усеща отговорен за всичко протичащо се към него. При дефицит на умствени благоприятни условия или полагани старания всеки се усеща отговорен.


При тази режисура човек в никакъв случай няма да въстане срещу несправедливата система, тъй като всичките му сили ще отивам за самоизтребление. Това води до подтиснато положение и меланхолия, а подобен човек не е рисков за системата.

Инфантилизация

По време на пропагандистки изказвания ораторите се стараят да употребяват оптимално елементарни думи, облици и интонация, като че ли приказват с умственоизостанали или деца. Колкото по-силен резултат на инфантилност е нужен, толкоз повече детски похвати ще бъдат употребявани.

В резултат на такова влияние човек на подсъзнателно равнище трансформират своето мислене, прекратявайки да мислят критически. Което е особено за децата.


Отвличане на вниманието

Отвличане на вниманието от значимите неща е основен метод при ръководство на масите. Информационното пространство се насища с дребни, нищо не значещи събития, които пречат на хората да са в курс с настоящата обстановка в страната, както и със актуалните достижения на човечеството.

Вместо това пространството се запълва със спорт. шоубизнес, разнообразни телевизионни стратегии. Всичките те се базират на банални за човечеството инстинкти, по тази причина е доста мъчно хората да бъдат откъснати от тези занимания.

Емоции

Втори основен прийом е опирането на страстите. В последна сметка под тяхно въздействие престава да работи рационалното мислене и човек не може сериозно да огледа на обстановката.

Освен това, страстите отварят дупка в съзнанието, в която може деликатно да се насадят боязън или стремежи. Например, говоренето за това, какъв брой ужасяващ е тероризмът, води до яд, само че в действителност всичките действителни аргументи остават зад борда.



Създаването на проблеми

За да се вземат твърди решения, които да се харесат на хората, се основават такива обстановки и прецеденти, след които жителите сами ще молят за приемането на въпросните решения. Например, да се развърти спиралата на насилието в града, с цел да се одобряват закони ограничаващи свободата на словото.

Не по-малко ужасяващ вид е изкуственото основаване на рецесия, за превъзмогването на която е належащо комплицирано решение. Всичко се прави по този начин, че хората сами да оправдават приемането на една или друга мярка.

Отлагане

Друг метод за убеждаването на хората да се съгласяват с нежелателни решения е да се предложи това да стане в бъдещето. Хората по-лесно се съгласяват с някакви жертви, които са след това, а не в този момент.

Работата е там, че човек всеки ден ще чака, нещата да станат по-добре и приемането на въпросното решение ще стане излишно. Освен това, след несъмнено време човек просто се помирява с всевъзможни загуби, които ще се случват в бъдеще.

Постепенност

Това е най-мекият метод, който по своята същина си остава операция. Непопулярните измежду народа планове може да бъдат налагани последователно, увеличавайки дозата на промени и техните последици година след година.

Ако решенията плануват някакви съществени промени в структурата на обществото, то явно е, че въпросните ще бъдат съпроводени с безработица, неустойчивост на цялата система, поевтиняване на валутата и по този начин нататък. Но в случай че всичко става последователно, то и публичното неодобрение няма да прелее в гражданска война.

Дебилизация

Важно е хората да не осъзнават, че ги манипулират, само че да се прави това скрито е много мъчно. Къде по-лесно е да се усили интелектуалния раздор сред елита и популацията, с цел да е по-лесно ръководството на жителите.

Тук приложение имат понижаване качеството на образованието, изключително в елементарните учебни заведения. За да може незнанието да се трансформира в голяма бездна сред простите работяги и елита на страната.

Модата да си тъп

Задейства се и всеобщата просвета, която се стреми да убеди хората, че да си тъп, некултурен и недодялан е фешън. Всъщност, това е единствено продължение на започнатата в предходната точка работа.

Жълтата преса, непрекъснатите кавги, мистичните сюжети, дебелашкия комизъм - всичко това е ориентирано, с цел да се удържи съзнанието на индивида в една доста тясна ясла.

Науката в работа на елита

Всичкото, което е изброено нагоре, е довело до това, че стремглаво разрастващите се науки, част от които са се научили да изясняват държанието на индивида и са намерили метод да му въздействат, са на работа при ръководещата класа.

Обикновеният човек си няма и ни най-малка визия за това, че системата към този момент от дълго време знае за какво той постъпва по един или различен метод. Всъщност, не е мъчно да се предскаже в какъв магазин той ще влезе и какво ще си купи там. А всяко предсказване може да се поправя предвид на персоналните потребности.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР