По формулата за мир работят 26 посланици, редно е и

...
По формулата за мир работят 26 посланици, редно е и
Коментари Харесай

Габриел: От стратегически интерес е България да се включи във формулата за мир на Зеленски

По формулата за мир работят 26 посланици, в реда на нещата е и България да се включи, разяснява вицепремиерът. Габриел обаче съобщи, че не знае по кое време ще имаме дипломат в Украйна. Външният министър се надява това да се случи допустимо най-скоро, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според нея е доста значимо, че на срещата са били разисквани опциите за следвоенното възобновяване на Украйна.

" Беше изразено предпочитание с нашите IT компании да се работи. Беше изразено предпочитание да посрещаме дружно провокациите, свързани с региона на земеделието. Че продоволствената сигурност е огромно световно предизвикателство. За мен тази среща беше един исторически ден, тъй като по своему България ясно съобщи своята принадлежност към европейското и евроатлантическото семейство ", сподели Габриел за диалога с украинския президент.

" Посещението на президента Володимир Зеленски е знаково, тъй като то отива надалеч оттатък двустранните връзки с Украйна. То значи, че всички, които сме в евроатлантическото пространство, отговаряме дружно на провокациите, поддържаме се, показваме солидарността си с съответни дейности ", сподели Габриел. Тя означи, че за нея е било извънредно значимо, че страната ни още веднъж е изразила тази поддръжка. Видяхме благодарността на президента Зеленски във връзка с бежанците, на децата, на дамите, които откриха заслон в европейските страни, измежду които и България ", добави вицепремиерът.

Тя на собствен ред след премиера и военния министър подсигурява, че страната ни дава помощ, без това да е в ущърб на нашата боеспособност. " Присъствах на срещата и съм видяла листата. Трябва ясно да кажем, че от страна на Украйна получихме предпочитание и споделени потребности, само че би трябвало да разчитаме на своя министър на защитата и на Министерския съвет за това, което ще бъде предоставено ", сподели Габриел.

Тя уточни, че няма никакъв напън в държавното управление и работи в унисон с премиера Николай Денков. Вицепремиерът прикани за продължение на разговора сред първите две политически сили. " Лидерската среща сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обаче зависи от водачите ", разяснява тя.

" Ние постоянно на драго сърце присъстваме с министър-председателя на тези срещи. Истината е, че този разговор би трябвало да продължи. Две парламентарни групи са подкрепили съставянето на това държавно управление. От две парламентарни групи зависи то да бъде устойчиво, работещо и да демонстрира резултати. Така че всички спънки, които биха могли да бъдат изведени на напред във времето, с цел да не се случи, ние - всеки един от нас би трябвало да постави старания да не се случват ", заключи Мария Габриел.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР