По-долу ще видите внимателно направена селекция от най-важните събития, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | Талибаните обявиха амнистия, Китай затяга още правилата за технологичния сектор

По-долу ще видите деликатно направена селекция от най-важните събития, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете. Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Евакуационните полети от Афганистан бяха възобновени

Какво се случи? Военните полети, евакуиращи дипломати и цивилни от Афганистан, бяха обновени във вторник, откакто пистата на летището в Кабул беше изчистена от хиляди хора, обезверени да избягат, откакто талибаните завзеха столицата. Американският президент Джо Байдън дефинира като " свиващи стомаха " безредните събития в Афганистан и светкавичното завладяване на страната от талибаните.

Той още веднъж удостовери, че стои зад решението си за евакуиране на американските военни, тъй като те са дали " всички шансове " на афганистанската войска да се оправи сполучливо с бунтовниците. От своя страна талибаните оповестиха прошка в цялостен Афганистан за всички работили за държавното управление, а дамите са приканени да бъдат част от бъдещото държавно управление. От служителите се чака да се върнат на работа.

Защо това е значимо? В първия си коментар по тематиката в понеделник вечерта Байдън сподели, че ползата на Съединени американски щати в Афганистан постоянно е бил да предотврати терористични офанзиви на своя територия. Байдън заяви още, че в околните дни ще бъдат евакуирани " хиляди " американци и афганистанци, които са работили с тях. На летището в Кабул кацна първият от общо три самолета, изпратени от Германия за евакуация на дипломатическия личен състав и техните сътрудници.

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде обещание, че Франция няма да изостави афганистанците, които са работили за френското посолство. В същото време Фейсбук удостовери, че смята талибаните за терористична организация и по тази причина не разрешава групата и цялото наличие, което я поддържа, от нейните платформи. Китай стяга още разпоредбите за софтуерния бранш
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР