По данни на Световната здравна организация в света живеят близо

...
По данни на Световната здравна организация в света живеят близо
Коментари Харесай

Породи кучета, подходящи за водачи на незрящи хора

По данни на Световната здравна организация в света живеят близо 40 милиона незрящи хора. Както и всеки различен човек на планетата и те се нуждаят от автономия. А тя може умерено да бъда обезпечена от наличието на особено подготвено куче.

Кучетата-водачи на хора със слепота са особено тренирани и подготвени. Те подкрепят живота на хората, разрешават им да се разхождат и да пътуват, да бъдат независими по метод, който преди този момент не е бил вероятен. Много по-лесна е и социализацията и общуването с други хора.

Ето най-хубавите породи кучета-водачи:

ЛАБРАДОР

Лабрадорът е може би най-хубавата порода за тази работа. Те са извънредно умни и отзивчиви кучета, отворени към света и непознатото. С тях човек може да открие доста нови места и прекарвания. Много обществени са, тъй че срещите с други хора и кучета няма да са проблем.

Лабрадорът е и доста лоялно куче и постоянно може да се разчита, че ще е наблиза, с цел да помогне. Единственият минус е, че не има защитният инстинкт на други кучета и това може да е проблем. Те се отнасят еднообразно отзивчиво към всички. А това може да ги разсее от работата, която правят.

ГОЛДЪН РЕТРИВЪР

 Голдън ретривър

Също като Лабрадорът и тази порода се характеризира с висока просветеност. Те са лесни за образование и могат да извършват голям брой разнообразни команди и задания. Склонни са към послушание като в това време обичат да се забавляват. С тях може да играете и да се забавлявате.

Те са адаптивни кучета. Независимо от образованието си, те доста бързо се нагаждат към индивида, с който живеят и приспособяват стила си към този на индивида.

НЕМСКА ОВЧАРКА

Немската овчарка е първата порода, употребена за куче-водач за незрящи хора. Поради размерите, интелигентността и лоялността им, те били много публикувани и лесни за дресировка кучета. Изключително елементарно се приспособяват и могат да преценят разнообразни обстановки и да вземат решения за тях. Причината, заради която обаче те отстъпват първите места на лабрадора и Голдън ритривъра е, че изисква по-уверен и сигурен в себе си притежател.

ЛАБРАДУДЪЛ

 Лабрадудъл Снимка: pixabay.com

Тази порода е получена от кръстоската сред лабрадор и пудел. Те са извънредно сладки и съчетават най-хубавото от двете породи. Високо интелигентни и елементарно приспособими, тези кучета обичат да поддържат връзка и са лесни за дресировка.

ГОЛДАДОР

Още една кръстоска, само че този път сред лабрадор и Голдън ритривър. В момента тази порода е една от най-разпространените при кучетата-водачи. Съчетава най-хубавото от двете породи и е една от най-успешните кръстоски във връзка с обслужването на слепи хора.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР