По данни на Министерството на финансите в края на миналия

...
По данни на Министерството на финансите в края на миналия
Коментари Харесай

Като телефонните измамници

По данни на Министерството на финансите в края на предишния месец бюджетният остатък доближи 2,7 милиарда лева, или 2,6% от Брутният вътрешен продукт. Остават близо три месеца до края на годината, само че без доста старания може да се предвижда, че ръководещите по този начин ще натъкмят нещата, че сходен остатък ще има и тогава. Изобщо задава се следващото огромно харчене. По какви правила и правила никой не знае, а по-скоро без неналичието на такива. Вероятно за следващ път държавното управление ще влезе в ролята на бабичка, която хвърля пачки през балкона там, където й уточни телефонният лъжец. Поредната крупна концепция е да се построи едно "стадионче " за 100-ина милиона лв.. Журналистите и те би трябвало да оказват помощ, като създадат следствие належащо ли е сходно оборудване и къде би трябвало да се намира то.

Фискален трик

Правителството доста добре оправдава поговорката "хем вълкът утолен, хем агнето цяло ". То съумява да усилва обществените разноски и по едно и също време с това завършва годината с остатък. Това е допустимо с помощта на нереалистично високите прогнози за финансовите разноски и тези за настояща прехрана. Изглежда това е новият фискален трик. Допреди 10 години ръководещите подценяваха приходната част на бюджета, което им позволяваше да харчат безотчетно в края на годината, без това да утежнява бюджетното салдо. Сега надценяват разходната част в бюджета, което разрешава безотговорно прекачване на разходи от такива за вложения и прехрана към такива за заплати и обществени разноски, без това да утежнява бюджетното салдо, настояват от Института за пазарна стопанска система.
Типичен образец в това отношение бе прословутата стратегия за "безплатно " саниране. В края на предходната година министрите взеха решение да извадят от хазната 1 милиарда лв. за покриването на разноските по нея. Това е вторият милиард, който отива за така наречен Национална стратегия за енергийна успеваемост. Първият към този момент бе изхарчен по сходен метод - в самия завършек на 2016 година кабинетът го извади от бюджетния остатък, без да е ясно къде тъкмо ще отидат парите. Схемата на финансиране на "безплатното " саниране е толкоз непрозрачна и комплицирана, че Сметната палата насочи остри рецензии в собствен отчет от тази година. Заради тези забележки, както и поради свадите за прекалено раздути разноски и некачествени поправки,програмата бе замразена до основаване на нови механизми за харчене и надзор.
За бюджетния остатък у нас може да се даде и друго определение, тъкмо измислено от стопански анализатори - джобните пари на премиера. Според доцент Ангел Марчев регулярните бюджетни остатъци значат, че някой регулярно не прави оценка вярно опциите на стопанската система да генерира доходи за страната. "Подобряването на капиталовия климат е набор от ограничения, които включват съкращаването на администрацията и подобряването на данъчните условия ", изясни Марчев и уточни, че 2,7 милиарда лева е остатъкът до края на септември, а 2,4 милиарда е събраният налог общ приход, което на процедура го обезсмисля. В края на годината бюджетният остатък може да надмине 3 милиарда лев и отново ще изчезне неизвестно къде, разяснява ръководителят на синдиката "Защита " Красимир Митов.
Президентът Румен Радев настоя, от своя страна, бюджетният остатък да се харчи със глобата на Народното събрание.

Откъде идва

Големият въпрос обаче е от кое място идва остатъкът - от икономическия напредък, от уменията на ръководещите или е резултат на стъкмистика. Преди към година и половина на едно от съвещанията на държавното управление Кирил Ананиев, в този момент здравен министър, а тогава зам.-министър на финансите, признава, че има известни проблеми с осъществяването на разходната част. По думите му те зависят, от една страна, със сезонността на осъществяване на тези разноски. Другата част са свързани със обстановката, в която се намира осъществяването на разноските, свързани с усвояването на европейските средства. Според някогашния финансов министър Христина Вучева бюджетният остатък се образува по една единствена причина - плануваните финансови разноски не се вършат. Подобно е мнението и на депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Той твърди, че остатъкът е вследствие на спестени разноски. Проблемът има и друго пояснение. България към този момент действително се е трансформирала в премиерска република, а Народното събрание е изпълнителна власт на изпълнителната власт. Когато се приема бюджетът за следващата година, никой от депутатите не се осмелява да пита защо ще се харчи бюджетният остатък. Нещо повече, през последните 10 години съществува цялостна липса на надзор по целия път на бюджета.
Този метод да се възнамеряват повече от 2 милиарда лева по годишния бюджет за финансови разноски и да се харчат едвам 30% от парите, се повтаря през годините. Само 2010 и 2014 година вършат изключение - там сумите за запас на държавното управление - 1 милиарда лева, и сумата за финансовите разноски - също милиард, са написани настрана, разяснява проф. Вучева.
Според нея държавният бюджет на България се ръководи еднолично от премиера. Многобройни са образците за осъществявани всекидневно разноски, без да са планувани и с дежурното пояснение, че се финансират от бюджетния остатък. При това към този момент освен финансовите специалисти, само че и политолози и всевъзможни други анализатори показват, че бюджетният остатък е резултат не на повече доходи, а на операции при планирането и реализирането на разноските. През лятото държавното управление даде 500 млн. лева на Държавната консолидационна компания да ремонтира язовирите в страната. Още при започване на 2018 година същата компания получи 120 млн. лв. от бюджета, с цел да взема решение въпроси, свързани с екология, рекултивация и поддържане на хвостохранилища. Така с едно нормално решение на министрите половин милиард лв. се трансферират в предписание на няколко души, които никой не познава. Не е ясно по какъв начин ще се изразходва тази голяма сума, какъв ще е контролът и каква отговорност ще носят членовете на съвета на шефовете на ДКК, които се регистрират единствено пред министъра на стопанската система. Оставяме настрани въпроса, че ДКК бе основана не да ремонтира язовири, а със напълно друга цел - да събере в себе си останалите държавни дялове след приватизацията. Според практиката на страните от Европейски Съюз сходни дейности на държавното управление се проучват в специфични отчети на фискалния съвет, като отчетите са предопределени за необятната общност. И България към този момент си има фискален съвет, само че разбор и отчет няма.

Наши и ваши

А какво да кажем за парите, които се отпускат на общините от остатъка. С разпореждане от 7 август държавното управление отпусна близо 111 млн. лева спомагателни прехвърляния към общините, както още 360 000 лева за ремонт на варненския катедрален храм "Успение Богородично " и градеж на русенската черква "Всех Святих ". Решението бе взето седмица по-рано от държавното управление посредством така наречен процедура "на вносител ", т.е. министрите утвърждават в задатък нещо, което не знаят какво е. Отново по много подозрителен метод се отпускаха пари. Целият този цирк се разигра два пъти през последните 12 месеца, тъй като кабинетът Борисов 3 раздаде траншове по същия непрогледен метод в средата и малко преди края на 2017 година
Сто са българските общини, в които живеят над 2 млн. души, които за последната една година не са получили нито лев от това държавно управление. Това съобщи по време на особено свикана по тематиката конференция зам.- ръководителят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев. Той регистрира, че с министерски постановления държавното управление раздава пари на калпак, безотчетно. Добрев напомни, че Българска социалистическа партия е втора политическа мощ, а разпределението на средствата за общини на Българска социалистическа партия е като за треторазрядна политическа мощ.
Така съгласно сметките на Българска социалистическа партия 360 млн. лева са разпределени от това държавно управление с министерски постановления за по-малко от година. Лъвският къс, или 250 млн. лева, е раздаден на общини на ГЕРБ, 70 млн. на общини на Движение за права и свободи и осем милиона на общини, ръководени от Българска социалистическа партия. Добрев оцени като фрапантни и христоматийни следните образци: село с 200 души - получава 1 млн. лева за асфалтиране; село с 2000 души - 3,5 млн. лева за пречиствателна станция. Сред общините "любимци ", които съгласно Добрев не са пропуснати в раздаванията на средства, са Варна с 90 млн. лева, Доспат, Харманли, Казанлък. "В този тежък за ГЕРБ миг купува ли си държавното управление парламентарна поддръжка за новия политически сезон ", попита тогава Добрев. Опитваме ли се една година преди локалните избори да купим изборите, пита още Добрев.
Така да вземем за пример за област Видин, който всеобщо се афишира за приоритет, са планувани 200 хиляди лв.. Донка Михайлова, заместник-председател на Националното съдружие на общините, съобщи, че през 2017 година, в случай че средствата, раздадени посредством постановления на Министерски съвет на всички български общини по един обективен метод се беше случило, те щяха да удвоят финансовата си дотация, която влиза в българските общини. Ние сме мощно разтревожени от субективизма при разпределянето на средствата от централния бюджет, съобщи Михайлова.
По-рано по подобен метод се разпределяха средствата, от които поникнаха прословутите царските чешмички. Това в действителност е модел, по който парите на данъкоплатците вместо в публични богатства се трансформират във власт. А той утвърждава порочната процедура, при която по едно и също време се купуват избори и се прахосват публични средства.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР