Пловдивското село Брестовица е прочуто с три неща - зеленчуци,

...
Пловдивското село Брестовица е прочуто с три неща - зеленчуци,
Коментари Харесай

Петър Петров - от бойните авантюри до програма Аполо

Пловдивското село Брестовица е фамозно с три неща - зеленчуци, вино и... Петър Петров. Кой е той ли? Авантюрист и създател на 18 изобретения, всичките патентовани в Съединени американски щати.

Той е роден на 21 октомври 1919 година в селото, жителите на което по това време са толкоз небогати, че единствено кметът, както се поставя на длъжността му, държи единствения магазин от оня остарял вид, наименуван хоремаг, в който се продават от самун и месо до сапун, стъклария, газ и кюнци.

Петров е един от синовете на свещеника Димитър Петров и брачната половинка му Василия. Освен божествените си каузи бащата се грижи и за стопанството на Духовната семинария в селото. Следвайки традициите на рода и бащината повеля, Петър става възпитаник в нея.

В София обаче една вестникарска публикация трансформира живота му.

От нея схваща, че френският Чуждестранен легион набира доброволци. Примамен от положителното възнаграждение, се записва и отива в легиона през 1939 година Докато се образова, Хитлер атакува Франция и 20-годишният българин в състава на легиона е изпратен да пази линията “Мажино ”. Французите я считат за непревземаема, по тази причина и германците не я нападат, а минават през Белгия и Холандия и оттова нахлуват във Франция. Следва капитулация, Петров е покорен и изпратен в концлагер в Полша.

На 1 март 1941 година Богдан Филов подписва във Виена контракта за присъединение на България към Тристранния пакт – Германия, Италия и Япония, във Втората международна война. Веднага по-късно Петров е освободен от концлагера и се връща в София. Заради военните му умения е назначен в армията, само че скоро става началник на взвода за защита на двореца.

Веднага след 9 септември 1944 година царският офицер

Петров напуща България и отива в Германия. Комунистите го дамгосват с “враг на народа ” и му издават смъртна присъда. Тя е анулирана едвам откакто става знаменит откривател.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР