Пловдивският предприемач доц. д-р Невен Енчев завежда дело за уронване

...
Пловдивският предприемач доц. д-р Невен Енчев завежда дело за уронване
Коментари Харесай

Доктор Енчев бесен, ще съди Господари на ефира

Пловдивският бизнесмен доцент доктор Невен Енчев завежда дело за уронване престижа на МБАЛ "Медлайн " в Пловдив, риск от отлив на пациенти и пропуснати изгоди против предаването "Господари на ефира " по Нова телевизия. Жалбата бе импортирана след следващата офанзива на медията, извършена на 26 януари 2018 година, когато бе излъчен репортаж със заглавие "Супер скандал! Извадиха здрав орган на жена в клиника в Пловдив ", в който се оповестяват данни за осъществена интервенция на 71-годишната Виолета Николова от Пловдив, написа plovdiv24.bg.

В репортажа бе дадена думата само на дамата, която насочи обвинявания към лекарски екип от МБАЛ "Медлайн " Пловдив за премахване на здрав орган, като задачата била "вероятно да се източи Здравната каса ". Излъченият материал показва единствено гледната точка на пациентката, макар че медията разполага и с гледната точка на лекаря, направил интервенцията. Репортер на предаването посети лечебното заведение на 8 ноември 2017 година и направи изявление с представител на медицинския екип.

Аудиторията на 26 януари 2018 година, гледала това предаване, не е и не може да бъде същата като аудиторията, гледала отговора на лекаря, излъчен в друго предаване на 30 януари 2018 година. По този метод се уронват престижът, доверието и престижът на една от водещите лечебни заведения в Пловдив, което би довело до отлив на пациенти.

По случая в болница "Медлайн " бе осъществена инспекция, която откри, че няма нарушавания при интервенцията. Пациентката постъпва с кървене от матката през май 2015 година При извършеното нагледно гинекологично проучване - хистероскопия, доктор Георги Крумов, шеф на Отделението по гинекология открива полип на вътрешната стена на матката, от който изпраща материал за хистологично проучване. Резултатът е малигнизиращ полип, открит от доктор Даниела Чифчийска,началник на Клинична патология в МБАЛ "Медлайн ".

"Златно предписание в гинекологията е при такава находка незабавно да бъде отстранена цялата матка, тръбите и яйчниците, изключително в случай че пациентката е на 68 година при приключена репродуктивна и хормонална функционалност. Освен това пациентката има високо кръвно налягане и е с наднормено тегло. Налице са рискови фактора за развиване на злокачествено онкологично заболяване ", уточни доктор Крумов.

Той разясни, че тази намеса се назовава тотална хистеректомия с аднексите, която в тази ситуация е онкопрофилактична и пациентката се е съгласила с нея. Няколко месеца след интервенцията Виолета Николова подава тъжба в Районна прокуратура-Пловдив с входящ № 10479/2015 година, по която е осъществена инспекция. На 22 януари 2016 година Районна прокуратура-Пловдив отхвърля да образува досъдебно произвеждане заради липса на данни за виновност.

Николова остава недоволна и апелира, само че на 15 юни 2017 година постановлението на Районната прокуратура в Пловдив е доказано от по-горната инстанция. Отказът на магистратите да заведат дело по случая е безапелационен. "Виолета съобщи пред Нова тв, че направените спомагателни проучвания на взетия от болничното заведение препарат демонстрират отклонения, тъй като околните й желаеха материал от интервенцията, т.е. от хистеректомията.

Възможно е да са имали поради да им бъде възложен препарат от хистероскопията, когато е диагностииран малигнизиращият полип ", разяснява доктор Чифчийска. По този метод тя изясни за какво резултатите на двете външни лаборатории, където пациентката е правила нови проучвания, не демонстрират отклонения.

"Винаги съм проявявал схващане към пациентите и техните премеждия, както и към околните и желанието да им оказват помощ, само че ми е мъчно да осъзная по какъв начин е допустимо в народен ефир да се излъчват подвеждащи репортажи, разяснява доцент Енчев. Защо след отхвърли на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане заради липса на данни за виновност "Господари на ефира " вземат решение да въздадат правдивост?

И в случай че в действителност желаят да го създадат, за какво не ревизират съответно обстоятелствата, както изискват разпоредбите на журналистическата нравственос? И най-важното - за какво си играят с възприятията на болен човек? Това е грубо! Недопустимо е след два прокурорски отхвърли в предаването "Господари на ефира " казусът да се показва като сензация, а коментарът на доктор Крумов да е съпроводен с дюдюкания, пляскания, подсвирквания и въздишки ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР