Пловдивският апелативен съд за втори път остави в ареста пловдивския

...
Пловдивският апелативен съд за втори път остави в ареста пловдивския
Коментари Харесай

Темида закова пловдивски бизнесмен, изпрал милиони

Пловдивският апелативен съд за повторно остави в ареста пловдивския предприемач Тодор Ташев, като удостовери определението на Окръжен съд – Пловдив, с което мярката за неотклонение на обвинения остава „ задържане под стража “.

Апелативните магистрати решиха, че не е отпаднала заплахата Ташев. да извърши закононарушение, което се извежда от механизма и метода на осъществяване действията, в които е упрекнат. Според съда няма спор сред обвиняването и отбраната по отношение на обоснованото съмнение, че обвиненият в съучастничество със брачната половинка му Стойка и трето лице – Михал Марков, са съпричастни към осъществяване на закононарушенията, в които са упрекнати, а те са, че за интервал от две години са укривали налози и са взели участие в пране на пари.

С 1 милион лв. са ощетили хазната двамата пловдивски предприемачи Тодор Ташев и Михал Марков. Двамата бяха арестувани при зрелищна полицейска акция на ул. „ Абоба “ в Кършияка на 1 март т.г.. Заедно с тях бе закопчана и брачната половинка на Тодор - Стойка Ташева, която бе освободена под парична гаранция от 10 хиляди лева Срещу тях са повдигнати обвинявания за данъчни закононарушения и пране на пари, които се санкционират със затвор до 12 години, санкции и конфискации.

Според прокуратурата за две години от март 2017 година до март 2019 година 7 търговски сдружения официално са договорили, поръчали, закупили и доставили перилни препарати от три полски и една италианска компания. Сделките са били завършени по електронната поща с изпратени известия за количества, цена и тип, и дата на товарене. Реално обаче седемте компании не са получавали стоките, перилните препарати са доставяни в склада на компанията на Ташеви – „ Ти Джи Козметикс “ ООД.

През този интервал са били осъществени парични преводи в размер на 5 млн. лв. към доставчиците в Полша и Италия. Впоследствие Тодор е продавал стоките на голям брой клиенти у нас без документи или с фактури на мощно занижена стойност.

Негов асистент в противозаконните интервенции е бил Михал Марков. Ташев е давал парите на Марков, който от своя стана ги е предоставял на формалните шефове на 7-те компании, които се разплащали с полските и италианските контрагенти. Върху този недеклариран приход не са плащани Данък добавена стойност и корпоративен налог. Като доказателства по делото са приложени банковите сметките на фиктивните участници в покупко-продажбите.

При разплитането на схемата органите на реда са употребявали също видеонаблюдение и специфични разследващи средства. Взети са показания от пълномощниците и шефовете на фирмите-пощенски кутии. Полицаите са запечатали склада на „ Джи Ти Козметикс “, иззели са и компютрите на компанията. В банков сейф, който принадлежи на дъщерята на Ташеви, пък са открити 400 000 лева, за които държавното обвиняване счита, че са с незаконен генезис. Други 200 000 лева са открити в офисите на компанията.

Става въпрос за действия, наказуеми с отнемане от независимост, като за закононарушението пране на пари Наказателният кодекс планува отнемане от независимост от три до дванадесет години и санкция от 20 000 до 200 000 лева, а за укриване на налози – отнемане от независимост от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество.

Определението на Апелативния съд е дефинитивно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР