Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов

...
Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов
Коментари Харесай

Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай, който прегази малката Моника

Пловдивският апелативен съд анулира присъдата на някогашния служител на реда Владимир Панайотов за злополуката, при която почина седемгодишната Моника в село Братаница. Делото се връща за ново разглеждане от различен състав на Окръжен съд – Пазарджик от стадия на разпоредителното съвещание.

Делото в Апелативен съд – Пловдив бе формирано по тъжба на Панайотов против наказването му от 4 години и 8 месеца отнемане от независимост.

Присъдата му бе наложена поради това че на 19 юли 2021 година на пешеходна пътека в Братаница блъска пресичащата Моника и предизвиква гибелта ѝ.



Основната причина за анулация на присъдата е, че обвинителният акт не дава отговор на условията на Наказателно-процесуален кодекс. Според Апелативният съд същият страда от непълноти по отношение на мястото и метода на осъществяване на закононарушението.

Наблюдаващият прокурорът не е изложил обстоятелства по отношение на посоката на придвижване на лекия автомобил, ръководен от подсъдимия, посоката на придвижване на пресичащите деца, по какъв начин са били ситуирани на пътя МПС-то и потърпевшото дете преди и сега на удара.



В обвинителния акт липсва ясно декларирана теза на държавното обвиняване къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека. Апелативните съдии считат, че Окръжен съд – Пазарджик е следвало да откри посочените пороци на обвинителния акт, да приключи правосъдното произвеждане и да върне делото на прокурора за отстраняването им.

Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл минусите на обвинителния акт. Решението на Апелативния съд е дефинитивно и не предстои на митинг и обжалване.





Текст: Таня Кабурова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР