Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд-Хасково, с коетомярката

...
Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд-Хасково, с коетомярката
Коментари Харесай

Апелативен съд-Пловдив върна Гьокташ в ареста 

Пловдивският апелативен съд анулира определението на Окръжен съд-Хасково, с коетомярката за неотклонение на някогашния полковник от турската войска и юрист Мустафа Гьокташ бе измемена от „ задържане под стража “ в „ домакински арест “ и остави без почитание молбата му за по-лека.

Под домакински арест от следствената килия 63-годишният Мустафа Гьокташ излезе на 21 ноември, откакто назначената съдебномедицинска експертиза излезе със умозаключение, че страда от сърдечносъдово заболяване, което е риск за живота и здравето му и настоящото му здравословно положение е несъвместимо с изискванията на следствения арест. Седмица по-рано той получи сърдечна рецесия след края на следващото правосъдното съвещание и бе откаран на носилка с кола за спешна помощ в отделението по кардиология на МБАЛ-Хасково. На няколко пъти преди този момент екипи на незабавна помощ са го посещавали в килията, стана ясно в залата.

Делото пред Апелативния съд е формирано по митинг на хасковската окръжна прокуратура.

В Окръжен съд – Хасково против него се води дело въз основа на заповед за интернационално търсене и арест, издадена от Четвърти престъпен съд в Анкара, Турция. Обявен е за търсене с алена бюлетина от Интерпол, Анкара. В Турция против него е формирано наказателно гонене за преднамерено ликвидиране на известния турски публицист и академични учител доцент Неджип Хаблемитоглу, осъществено на 18.12.2002 година в Чанкая с огнестрелно оръжие. За закононарушението в родината му се планува наказване пожизнен затвор.

Гьокташ е минал в България през август 2022г., като пресякъл нелегално „ зелена граница “. Той е подал документи до българските управляващи за даване на леговище по политически аргументи, както и за статут на емигрант. На 1.09.2022 година обаче, е арестуван в Свиленград при рутинна инспекция от полицейски патрул, до момента в който карал автомобил, защото при инспекцията се оказало, че предходният ден е разгласен за търсене с алена бюлетина.

След като се срещна с материалите по делото Апелативен съд–Пловдив реши, че здравословно положение на Гьокташ не е спънка да обитава в изискванията на ареста и го остави с мярка „ задържане под стража “. Определението е дефинитивно.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР