Plovdiv24.bg > Йордан ТаковНа заседанието се явиха всички близки на убитите,

...
Plovdiv24.bg
> Йордан ТаковНа заседанието се явиха всички близки на убитите,
Коментари Харесай

1.5 милиона лева поискаха близките на убитите баща и син от техния екзекутор

 Plovdiv24.bg > Йордан Таков
На съвещанието се явиха всички близки на убитите, със своите бранители, които желаеха от съда конституирането им като частни обвинители и цивилен ищци. Така всеки от тях изиска компенсациите за породени най-вече неимуществени  и имуществени вреди. Обезщетение изиска даже малолетната дъщеричка на убития Христо, който  е бил съучастник на Йордан Таков. Внесени бяха общо 4 желае за сумите от по 500 000 и 250 000 лева неимуществени вреди и имуществени – разноските направени по делото и за закупуване на медикаменти. Общата сума на компенсациите възлиза на сумата от 1 456 728 лв..

Един от бранителите на потърпевшите дами юрист Хари Харалампиев се явява гратис, поради което не бяха претендирани разходи, съобщи по време на съвещанието самият той.  

Адвокатът на подсъдимия Йордан Давчев се опита да възрази против претендираните суми, като изиска не всички от деклариралите молби да бъдат конституирани като частни обвинители и цивилен ищци, само че съдът не одобри това негово искане и одобри подадените молби на потърпевшите каузи.

След това бе даден ход на разпоредителното съвещание и бе снета самоличността на обвинявания Йордан Таков – 47-годишен, работещ, женен и неосъждан до момента, без никакви престъпни прояви.

Неговият юрист изиска и смяна на мярката му за неотклонение, като цитира практиката на Европейския съд за това, че тежестта на закононарушението не може да обосновава задържането под стража. Редно е съдът да вземе поради мотивът за осъществяване на закононарушението, характеристичните данни на обвинявания и други

Адвокат Давчев напомни, че подсъдимият първи е изискал да бъде арестуван и закаран в Полицията, като самичък се  е обадил на тел. 112 откакто е направил закононарушението и е изискал две коли за спешна помощ. Дал е цялостни пояснения и самопризнания за това по какъв начин е направил двойното ликвидиране. Според бранителя му при всички тези условия може да бъде поискана по-лека мярка за неотклонение, като няма никаква заплаха той да се укрие и не е належащо задържането му под стража. Самият Таков също изиска от съда да го пусне да се прибере вкъщи, с цел да може да се грижи за фамилията си. " Не знаех по какъв начин да отвръщам, с цел да запазя живота си “, изясни той.

Това искане обаче бе оспорено от околните на убитите и техните бранители, като брачната половинка на убития Христо сподели, че тя също желае мъжът и да се грижи за тях, само че няма по какъв начин да стане, защото не е сред живите “.

Жената на обвинявания в двойно ликвидиране, явяваща се като бранител, също сподели няколко думи пред съда, че той няма на кого да отмъщава, в случай че е на независимост и че действително те би трябвало да се опасяват и тормозят от възмездие.

Адвокат Давчев посочи и две нови условия и учредения за смяна на мярката, а точно привършване на делото по досъдебното произвеждане и изтеклият период на задържане.

Съдът реши, че тези условия не са задоволителни за това мярката за неотклонение да бъде изменена и срокът на задържане под стража не е несъразмерен. Именно по тази причина съдът реши, че мярката му за неотклонение към сегашния миг е съответна и не се постанова смяна.

Така Йордан Таков остана под стража, а днешното решение на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен период.

Делото ще се гледа по общия ред с приканване на всички очевидци и движимости лица. То бе планувано за 17 юни, от 10.30 часа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР